NIJE SAMO ZA KUHANJE: Evo za šta sve možete koristiti BRAŠNO, iznenadit ćete se!

Zanimljivosti
NIJE SAMO ZA KUHANJE: Evo za šta sve možete koristiti BRAŠNO, iznenadit ćete se!
.

Brašno se uglavnom koristi za kuhanje i pečenje, ali mnoge domaćice znaju da se ono odlično upija masnoću te da se može koristiti za još nekoliko stvari u kući.
Ovu namirnicu je korisno uvijek imati pri ruci, ako ne radi kuhanja onda sigurno radi lakšeg procesa čišćenja. Iako zvuči ironično, brašno često može napraviti nered u kuhinji ali ga isto tako može i očistiti. Ukoliko neka od površina postane ljepljiva ili masna, brašno će je očistiti na najbrži i najlakši način. Ova metoda djeluje onda dok je masnoća još svježa, ali ne i kad se osuši.

Osim toga, brašno možete koristiti pri pranju kose na suho, tj. radi upijanja masnoće koja se sakuplja na tjemenu. Stavite brašno na tjeme i protrljajte četkom za šminkanje, ostavite da odstoji 30 minuta i zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. 

brasno

Bubuljica se riješite pomoću brašna i meda, kombinirajte ih i ostavite na bubuljici te prekrijte flasterom. Uradite to pred spavanje, kako bi miks imao vremena da djeluje preko noći. Bubuljicu ujutro isperite mlakom vodom.

Mnoga domaćinstva imaju problema sa mravima, te ljudi često koriste sol kako bi ih otjerali. Međutim, još jedan bijeli prah odlično vrši funkciju tjeranja mrava. Na mjestima na kojima se skupljaju pospite brašno i primjetit ćete kako se pojavljuju sve manje.

Osim što koristi za čišćenje i jelo, brašno se može koristiti i u zabavne svrhe te u kombinaciji sa baby uljem postaje tijesto za oblikovanje kojim se djeca mogu igrati satima. Ono se u kombinaciji sa vodom može koristiti za pravljenje domaćeg ljepila. Pomiješajte brašno sa vodom i miješajte dok ne postane glatko. Smjesa bi trebala biti kao za palačinke, zatim je izlijte u lonac i zagrijavajte na srednjoj temperaturi. Konstatno miješajte dok ne proključa, te je zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite kistom.

Stari špil karata osvježite tako što ćete ga staviti u kesu sa brašnom i protresti. Brašno će upiti sve masnoće i tragove vlage.

Ne propustite