DOMAĆI HLJEB KOJI SE NE MIJESI: Naraste duplo, sigurno će vam uspjeti
Dok ga pravite veoma je mekan i ljepljiv, ali se ne mijesi, miješa se kašikom, pa se poslije sa dosta brašna oblikuje.
Sastojci: 300 ml vode, 350 g brašna, 20 g svježeg kvasca (ili 5 g suvog), 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 100 ml ulja i još brašna da se oblikuje.
Priprema: U toploj vodi razmutiti izmrvljen kvasac i šećer, pa promešati. Dodavati brašno i stalno miješati. Dodati i 50 ml ulja dok miješate. Masa treba da bude rijetka. Kada dobro izradite kašikom tijesto, da nema grudvica, dodajte ostatak ulja, pa sve promiješajte i ostaviti da naraste 30 do 60 minuta (treba da se udvostruči).
Rernu uključite da se grije na 220 stepeni, a za to vreme pospite brašno po radnoj površini i istresite tijesto. Rukama dodajte brašno i oblikujte tijesto, stavite u pleh i ostavite da se peče dok ne dobije svijetlo braon boju.
Pečen hljeb uvijte u krpu i malo prohladite, pa poslužite.
(Novi.ba/Stil)