Vodostaj Save u porastu

Vijesti
Vodostaj Save u porastu
.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci prema posljednjim mjeranjima iznosio je 613 centimetara i ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

Posljednje mjerenje izvršeno je u 14.00 časova, a redovne mjere odbrane od poplava u Gradišci uvode se kada vodostaj Save dostigne 700 centimetara, dok se vanredne uvode na 730 centimetara.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da redovno prate stanje na terenu i da se u toku sutrašnjeg dana očekuje stagnacija vodostaja Save.

Knežević je istakao da redovno prate i stanje u nebranjenom području, u selima Orahova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica i dodao da su planinske rječice, koje imaju bujični karakter - Lubina, Jablanica i Vrbaška u svojim koritima i da nisu poplavile poljoprivredne površine.

On je naglasio da je Civilna zaštita spremno ušla u 2019. godinu, da raspolaže sa oko 15.000 vreća, pet čamaca sa pentama i dovoljnom količinom čizama i kabanica.

Knežević je naveo da je ove godine lokalna uprava za povjerenike Civilne zaštite imenovala 18 predsjednika mjesnih zajednica koje su najugroženije od poplava.

On je dodao da je na području opštine Gradiška u toku prošle godine urađena sanacija nasipa u dužini od pet kilometara u mjesnim zajednicama Bok Jankovac i Mačkovac, da će radovi na sanaciji nasipa biti nastavljeni i ove godine, renovirane su crpne stanice Kej i Dolina, a da je u planu renoviranje crpne stanice Matura.

Prema njegovim riječima, ove godine u planu je početak realizacije projekta čišćenja obale rijeke Save od minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se u toku 2020. godine moglo pristupiti uređenju korita rijeke Save, a vrijednost ovog projekta je oko osam miliona eura.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u toku martovskih poplava prošle godine dostigao nivo od 887 centimetara, kada je poplavljeno nebranjeno područje u mjesnim zajednicama Oragova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica.

 

 

(Novi.ba/Srna) 

 

 

Ne propustite