U Sibiru temperature 50 stepeni ispod nule

Vijesti
U Sibiru temperature 50 stepeni ispod nule
.

Jak mraz okovao je Sibir početkom februara, a temperature su dostigle i do -50 stepeni Celzijusa.

Učenici su u mnogim šškolama na prinudnom raspustu. U nekim sibirskim regijama uvedeno je vanredno stanje uslijed problema sa zračnim i drumskim saobraćajem, javlja ruska agencija TAS. Zbog vremenskih neprilika više od 5.200 učenika ne prisustvuje nastavi u Novosibirskoj regiji .

U Krasnojarsku, gdje su temperature 18 do 20 stepeni niže od prosjeka za ovo doba godine, samo sedam posto učenika pohađa nastavu. Prema saopćenju sa nekoliko aerodroma, letovi kasne i do sedam sati, a na sjeveru Sibira avio saobraćaj u potpunosti je obustavljen.

termometar-snijeg

U Novosibirsku se dnevno otkaže na desetina autobuskih polazaka uslijed temperatura od 32 do 35 stepeni ispod nule. I u istočnom dijelu Sibira pripremaju se za ekstremno niske temperature. Hidrometeorološki zavod u Trans-Bajkalskoj oblasti, gdje se predviđa temperatura od -52 stepena, izdao je upozorenje na oluju.

Sredinom januara u udaljenoj ruskoj regiji Yakutia temperatura je pala minus 67 stepeni Celzijusa u nekim područjima.U Yakutiji - regiji od milion stanovnika koja je udaljena oko 3.300 milja istočno od Moskve - učenici idu u školu čak na minus 40 stepeni.

U selu Oymyakon, jednom od najhladnijih naseljenih mjesta na zemlji, ruska državna televizija pokazala je da živa pada na dno termometra koji je postavljen samo za mjerenje do minus 50 stepeni. U 2013. godini Oymyakon je zabilježio najnižu temperaturu od minus 71 stepen Celzija (minus 98 Farenhajta), navodi AP.

Ne propustite