MNOGO SE ZNOJITE? Ovi trikovi će vam pomoći da izbjegnete NEUGODNE situacije!

Praktična žena
MNOGO SE ZNOJITE? Ovi trikovi će vam pomoći da izbjegnete NEUGODNE situacije!
.

Znoj zapravo nema mirisa, a za neugodan miris krive su bakterije, točnije milijuni njih, koje se nalaze ispod pazuha.

Znojenje kojim se prosječno dnevno izluči oko 7 decilitara znoja, proces je pomoću kojeg se tijelo rashlađuje i održava normalnu tjelesnu temperaturu, a tako se iz tijela izbacuju toksini i štetne tvari iz organizma. 

c748679522e48c4dddb1

Znojenje za mnoge predstavlja veliki problem, osobito za ljetnih mjeseci, a evo na koje sve načine možete smanjiti neugodne posljedice znojenja:

Dezodoransi ili antiperspiranti

Dezodorans je preparat koji ne utječe na proces znojenja, ali neutralizira neugodne mirise. Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprečava znojenje. Kako bi se neutralizirao neugodan miris rješenje je svakodnevno korištenje kozmetičkih preparata koji zapravo 'maskiraju' miris znoja - no naravno, nanose se uvijek na čistu kožu nakon tuširanja. Osnovna je razlika u funkciji: dok dezodoransi svojim mirisom, 'maskiraju' miris znoja, antiperspiranti funkcioniraju tako da pokušavaju spriječiti samo znojenje.

Premda je zbilja teško odoljeti ponudi trendi odjeće za ljetne mjesece koja često nije načinjena od prirodnih tkanina, nastojte uvijek birati onu koja je od lana, pamuka, svile, kepera... U ovakvoj odjeći sigurno se nećete preznojavati jer te tkanine neće sprječavati kožu da diše.

Izbjegavajte začinjenu hranu
Osobe koje imaju problema s prekomjernim znojenjem trebale bi izbjegavati začinjenu hranu. Naime, neki začini, poput kima i sirovog češnjaka, uzrokuju nastanak posebno intenzivnih tjelesnih mirisa. Ako začinima ipak ne možete odoljeti, pijte mnogo vode kako biste isprali, razblažili njihov mirisni učinak. Neke namirnice, poput npr. Ššalica jake kave ili omiljena ljuta pljeskavica zvuče vrlo primamljivo, no razmislite još jednom. Naime upravo ove namirnice mogu potaknuti pojačan rad znojnih žlijezda. Sve što stimulira ove neurotransmitere ponekad može utjecati i na žlijezde koje uzrokuju znojenje.

Smanjite stres
Osim zbog vrućine ili žestokog treninga, mnogi se preznojavaju kad su pod stresom ili osjećaju tjeskobu. Isprobajte različite metode da biste smanjili tjeskobu ili stres poput dubokog disanja ili drugih tehnika opuštanja. Ukoliko se znojenje nikako ne može spriječiti, potražite liječnički savjet.

Još nekoliko savjeta: 
-Ograničite unos kofeina i klonite se vrućih napitaka. 
-Pijte puno vode. 
-Ne koristite agresivne sapune i dezodoranse te izbjegavajte vruće kupke. 
-Izbjegavajte slatku, začinjenu i industrijski prerađenu hranu. 
-Depilirajte ili brijte pazuhe i prepone kako biste spriječili pretjerano znojenje. 
-Nastojte se ne pregrijavati, tj. održavajte tjelesnu temperaturu nižom.

Ne propustite