NEZAPAMĆENA HLADNOĆA U SAD-U: Više od 20 osoba preminulo usljed smrzavanja!

Aktuelno
NEZAPAMĆENA HLADNOĆA U SAD-U: Više od 20 osoba preminulo usljed smrzavanja!
.

Januar je bio do sada najtopliji zabilježeni mjesec u Australiji, dok je u Sjedinjenim Džavama uslijed polarnih hladnoća u SAD-a smrtno stradala najmanje 21 osoba.

Tokom vala vrućine u Australiji na nekim je područjima nekoliko dana za redom temperatura bila iznad 40 celzija. Vrućine su izazvale prekide opskrbe strujom u nekim dijelovima zemlje, cijene struje su drastično skočile, a u požarima su uništene kuće u južnoj otočnoj saveznoj državi Tasmaniji. 

- Po najvišim, najnižim i srednjim temperaturama to nije bio samo naš najtopliji zabilježeni januar nego je bio i najtopliji zabilježeni mjesec uopće, a ti se podaci skupljaju od 1910.- rekao je Andrew Watkins, klimatolog iz Ureda za meteorologiju Australije i dodao da je izgledno da će se vrućine nastaviti sve do aprila. Prosječna temperatura za januar je u cijeloj zemlji bila iznad 30 celzija, priopćio je australski meteorološki zavod. Središnje dijelove SAD-a paralizirale su polarne hladnoće koje su spuštale i do minus 48 Celzija.

Dužnosnici iz više država brojne smrti su pripisali ledenom zraku. Broj smrtno stradalih osoba porastao je s ranijih 12 na 21 nakon što je u Čikagu uslijed ekstremne hladnoće umrlo devet osoba. Neki su poginuli u saobraćajnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći. 

Beskućnici su posebno ugroženi a Čikago i drugi gradovi su stoga otvorili skloništa u kojima se mogu ugrijati. 

- Jednostavno nema izgleda da, ako niste blizu izvora topline, možete dugo preživjeti po ovakvom vremenu- rekao je lokalnim medijima mrtvozornik okruga Loren Stefen Evans (Lorain Stephen Evans).

2019-01-31t181742z-1815481937-rc16061c7a60-rtrmadp-3-usa-weather
Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stepeni. Očekuje se da će val arktičke hladnoće prestati tokom vikenda.

- Ovo nije ništa neobično za Čikago, ovo je očekivano vrijeme ovdje. Jučer je bila otkazana nastava u svim školama, a danas samo u dijelu škola. Je li hladno? Da, jezivo je hladno, ali život nije stao - kazali su Hrvati iz Čikaga za 24 sata. 

- Najgore je za beskućnike, a za njih su se pobrinuli grad i humanitarne organizacije i svi su smješteni u različitim skloništima. Hvala Bogu, osim hladnoće nije bilo drugih vremenskih neprilika - dodali su. 

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura. 

Najnižu je zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stupnjeva. Američki kuće i poslovni svijet su u srijedu iskoristili rekordne količine prirodnog plina za grijanje, pokazuju prvi rezultati agencije za financijske podatke Refinitiv. Otkazano je i odgođeno nekoliko hiljada letova.

Ne propustite