SITUACIJA JE SVE GORA: Od posljedica gripe u RS preminulo 16 osoba

Aktuelno
SITUACIJA JE SVE GORA: Od posljedica gripe u RS preminulo 16 osoba
.

Načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da je od početka sezone od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 16 osoba, od kojih je 99 odsto imalo hronične bolesti, te da niko nije bio vakcinisan protiv gripa.

Vukmirova je rekla novinarima da je u prošloj sedmici u Srpskoj prijavljeno 209 teških akutnih respiratornih infekcija, a 234 ukupno od početka sezone.

Prema njenim riječima, u protekloj sedmici je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo devet lica, a zaključno sa jučerašnjim danom 16, te da je uglavnom riječ o osobama srednjeg i starog životnog stanovištva.

"Oni koji su se vakcinisali ove sezone imaće dobar stepen zaštite, pošto je genetskim sekvencioniranjem u Evropi pokazano da je to virus koji cirkuliše, onaj sa kojim smo se i vakcinisali, tako da je stepen zaštite zaista dobar", istakla je Vukmirova.

Ona kaže da osoba može da primi vakcinu, da je potrebno 10 dana da se razvije imunitet, ali da u međuvremenu može da oboli.

Napominjući da vakcina više nema, Vukmirova je naglasila da je ove sezone bila velika zainteresovanost za vakcinisanje protiv gripa, te da najviše ima smisla davati vakcinu proziv gripa u oktobru, novembru i decembru.

gripa-140115-118-big

Ona je rekla da je vakcinacija jedna od najvažnijih mjera ikada u istoriji medicine koja je otkrivena i koja se primjenjuje, te najvažnija u sprečavanju zaraznih bolesti.

Vukmirova je istakla da ohrabruje činjenica da ne slijedi novi talas i dodala da je trenutno period najvećeg intenziteta, da se očekuje najveći broj oboljelih upravo u ovom periodu, ali da situacija nije alarmantna.

Ona je navela da su prethodne dvije sezone gripe bile izuzetno blage, a da najčešće umiru pacijenti sa hroničnim bolestima, te podsjetila da su u sezoni 2015/2016. bila 22 smrtna slučaja od gripa.

Vukmirova je rekla da ne treba odmah ići ljekaru, već se prvo treba pokušati liječiti kod kuće.

Ona je istakla da je do sada u Srpskoj registrovano 10.980 oboljenja sličnih gripu, ali nisu teški simptomi da bi se morali liječiti u bolnici.

"Nema potrebe za proglašenjem epidemije, jer je to manje od jedan odsto od ukupne populacije u Republici Srpskoj", istakla je Vukmirova.

Ona je rekla da je, zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem se živi i radi.

Ona je pozvala sve građane da vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih, te da ukoliko su bolesni ostanu kod kuće i upozorila da je posjete bolnicama potrebno svesti na minimum.

Ne propustite