CIJELI ŽIVOT NAS UČE POGREŠNO: Evo GDJE GRIJEŠITE prilikom pranja posuđa, ovo će vam OLAKŠATI život!

Zanimljivosti
CIJELI ŽIVOT NAS UČE POGREŠNO: Evo GDJE GRIJEŠITE prilikom pranja posuđa, ovo će vam OLAKŠATI život!
.

Prije nego što krenete prati tanjure, zdjele i posuđe, uvijek biste trebali maknuti sa njih ostatke hrane, ali to je jedini korak koji tvoja perilica ne može podnijeti. Evo zašto ne trebate ići do sudopera i ispirati svaki komad posuđa prije stavljanja u perilicu:

1. Posuđe treba biti prljavo kako bi deterdžent za pranje posuđa obavilo svoj posao. Kreatori deterdženta za pranje posuđa odvraćaju kupce od predpranja ili ispiranja posuđa, jer zapravo to onemogućuje rad perilice. Enzimi u deterdžentu, objašnjavaju znanstvenici, osmišljeni su da se pričvrste na čestice hrane. Bez hrane, enzimi nemaju ništa na što će se prihvatiti. 
Drugim riječima, tvoj dragocjeni deterdžent može nestati, ako na posuđu nije bilo ničega. c9284967244c5f2bdff7


2. Posuđe neće biti ništa čišće ako ga ispereš ili ručno opereš prije stavljanja u perilicu. Današnje novonastale perilice su pametnije od onih koje je imala tvoja mama. Imaju naprednu tehnologiju prskanja i senzore koji otkrivaju koliko je prljavo posuđe, kažu stručnjaci. Istraživanja pokazuju da dodatni napori za ispiranje ne pomažu da posuđe bude čišće. Ono što je ključno za dobre rezultate je sredstvo za pranje posuđa. 

3. Pred-ispiranje u sudoperu (i ručno pranje posuđa) ozbiljno troši vodu i energiju. Potrošiš i do 20.000 litara vode godišnje ako inzistiraš na pred-ispiranju, rezultat je jednog istraživanja. A današnje energetski učinkovite perilice za pranje posuđa troše 18-20 l vode po punjenju. Jedino kad možeš prethodno isprati posuđe je u slučaju kad nećeš odmah pokrenuti perilicu posuđa (ostavljanje prljavog posuđa može privući razna neželjena bića). Ali, čak i tada trebaš dopustiti perilici sav „težak posao“.

 4. To je nepotrebno trošenje vremena - osobito kad ima toliko puno toga za napraviti. Znamo, mama te je učila da ispereš posuđe, a stare navike teško umiru. Ali, ispiranje ili predpranje su zadaće kojih ćeš se lako odreći

 

Ne propustite