PRLJAVIJE OD WC ŠKOLJKE: Evo koji dio automobila je prepun bakterija!

Zanimljivosti
PRLJAVIJE OD WC ŠKOLJKE: Evo koji dio automobila je prepun bakterija!
.

Jedna američka kompanija koja se bavi iznajmljivanjem automobila je provela istraživanje u SAD-u o tome koliko su prljavi upravljači automobila.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika koji su su odgovorili na pitanje koliko često dezinficiraju i čiste unutrašnjost svojih automobila. Podaci su bili šokantni te pokazuju da 32 posto vozača, odnosno 320 od 1.000 rijetko obavljaju čišćenje. Oni su rekli da unutrašnjost automobila čiste jednom godišnje.

Nacionalni centar za biotehnologiju je saopćio da su "unutrašnjosti automobila među najprljavijim mjestima na Zemlju" te da mogu biti prljaviji i od školjke javnog WC-a čak do četiri puta. To je neugodna istina s obzirom na činjenicu da su ljudi konstatno u kontaktu s upravljačem vozila.

auto

Mjereći prosječnu količinu bakterija po kvadratnom centimetru, odnosno jedinica koje formiraju kolonije (CFU) ustanovljeno je da upravljači imaju 629 CFU jedinica, prosječni ekran smartphonea 100 CFU jedinica, dugmad lifta 313 CFU jedinica, a školjka javnog WC-a 172 CFU jedinice.

Ono što još više brine jeste činjenica da su dvije najčešće bakterije u unutrašnjosti automobila stafilokoke, koje uzrokuju različite bolesti poput trovanja hranom, infekcije kože i MRSA-e te Propionibacterium bakterija koja može uzrokovati upalu i infekciju. Napominjemo, to su samo dvije najčešće vrste bakterija, a u unutrašnjosti automobila ima oko 700 različitih sojeva bakterija.

Najčešći uzrok bakterija u automobilu jeste konzumiranje hrane u njegovoj unutrašnjosti.

Ne propustite