U TOKU JE DRŽAVNI UDAR, ODJEKUJU RAFALI, KRENULI SU NA PARLAMENT: "Vojska je spremna, SPREMITE SE!" (VIDEO)

Aktuelno
U TOKU JE DRŽAVNI UDAR, ODJEKUJU RAFALI, KRENULI SU NA PARLAMENT: "Vojska je spremna, SPREMITE SE!" (VIDEO)
.

U Karakasu su počeli žestoki sukobi policije i demonstranata, čuju se jake eksplozije, javlja televizija TVV.

Pojedini mediji javljaju kako se čuju eksplozije granata i bombi punjenih suzavcem.

1

Naime, jučer su u ovoj državi održani antivladini protesti, kao i okupljanja pristalica predsjednika Nikolasa Madura. U sukobima u državama Portugesa, Barinas, Tačira, Karakas, Amasonas, Bolivar poginulo je 16 osoba.

Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio se za v. d. predsjednika države tokom trajanja mandata privremene vlade.

2

Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtjevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Nakon što je SAD proglasio venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura nelegitimnim odmah su se toj odluci priključile i brojne zemlje lojalne Washingtonu, naročito na prostoru Latinske Amerike.

Uz Madura su pak odmah stale Bolivija i Kuba, a sada pak stiže i snažna podrška iz druge strane Atlantika - iz Turske. Naime, turski predsjednik Erdogan kontaktirao je sinoć predsjednika Madura kako bi mu izrazio snažnu podršku, potvrdio je jutros glasnogovornik turskog predsjednika, Ibrahim Kalin. "Naš predsjednik nazvao je i izrazio tursku potporu venezuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru ističući: 'Moj brate Maduro! Ostani čvrst, izdrži, mi smo uz tebe!'", poručio je Kalin, piše "Advance.hr".

Turska podrška Maduru je zanimljiva, iako je točno da su odnosi između Caracasa i Ankare dobri, ovo možda također govori još i više o aktualnim odnosima Ankare i Washingtona jer sasvim je jasno što znači pružiti potporu Maduru u ovom trenutku - znači ići kontra politike SAD-a, politike za koju SAD očekuje da svi njeni partneri i saveznici sada trebaju bespogovorno slijediti.

 

Ne propustite