Tufekčić: Mogli bismo se suočiti s potpunim kolapsom u Federaciji

Bosna i Hercegovina
Tufekčić: Mogli bismo se suočiti s potpunim kolapsom u Federaciji
Ukoliko do 1. februara na snagu ne nastupi budžet Federacije BiH za 2019. godinu mogli bismo se suočiti s ozbiljnim problemima i potpunim finansijskim kolapsom u Federaciji BiH, odnosno obustavom svih isplata putem Trezora FBiH, upozorio je Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, javlja Anadolija.

Ukoliko do 1. februara na snagu ne nastupi budžet Federacije BiH za 2019. godinu mogli bismo se suočiti s ozbiljnim problemima i potpunim finansijskim kolapsom u Federaciji BiH, odnosno obustavom svih isplata putem Trezora FBiH, upozorio je Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, javlja Anadolija.

On je stoga pozvao da se hitno djeluje te spriječi moguća opća kriza u Federaciji BiH. 

"Odgovorno tvrdim da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ima puni legitimitet i legalitet da radi, a pri tome znači da donese one odluke koje su donesene na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH čime bi se omogućio normalan život u Federaciji BiH. Tu mislim, između ostalog, na budžet FBiH. Dozvolimo da svaka parlamentarna većina koja će doći nakon usvajanja budžeta može raditi njegov rebalans. Sada je po meni najvažnije omogućiti normalan život u Federaciji BiH, isplate penzija, boračkih naknada i invalidnina, socijalnih davanja i svega onoga što treba napraviti", poručio je Tufekčić. 

Istakao je kako je duboko uvjeren da kao delegati Doma naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu imaju puni legitimitet i da mogu donijeti one odluke koje su sada neophodne za život Federacije BiH.

"Najopasnije bi bilo da se ništa ne uradi do 1. februara. Tek onda dolaze isplate i za penzionere i za boračke kategorije i ostale. Mislim da je bolje ljudima učiniti ono što treba i donijeti budžet, odnosno da se mogu vršiti isplate koje su sve kategorije zaslužile, a ne da ljudi ponovno na ulicama traže svoja prava. Čini mi se da se na takav način stvara kontrolirani kaos u FBiH koji najmanje odgovara građanima. Nisu oni krivi zašto političke partije ne mogu odgovoriti zadacima pravljenja vlasti i parlamentarnih većina", ističe Tufekčić. 

Navodi da je jučer predsjednica Dom naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara razgovarala s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ljudima iz Vlade FBiH oko novonastale situacije. 

"Mislim da će postojati dovoljno ozbiljnosti i odgovornosti svih nas koji obnašamo vlast na nivou Federacije BiH da do kraja januara idemo na zakazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i izglasavanje budžeta za 2019. godinu", kazao je Tufekčić.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade, jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga, jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

Kanton 10 (Livanjski) nalazi se među tri kantona u Federaciji BiH, uz Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski, koji još uvijek Centralnoj izbornoj komisiji BiH nisu dostavili kandidacijske liste za ovjeru izbora novih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

"S obzirom da učestvujem u pregovorima i danas sam bio na razgovorima unutar kantonalne skupštine u Livnu. Uvjeren sam da ćemo do kraja januara kada je u pitanju Livanjski kanton i livanjska kantonalna skupština dobiti rukovodstvo kantonalne skupštine i dobiti delegate za Dom naroda iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda", rekao je Tufekčić.

Do sada su delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrala samo tri kantona i to Tuzlanski, Zapadnohercegovački i Unsko-sanski kanton.

Ne propustite