DA NE POVJERUJETE: Znate li koja je najprljavija stvar u avionu?

Zanimljivosti
DA NE POVJERUJETE: Znate li koja je najprljavija stvar u avionu?
.

S obzirom na to da kroz avion dnevno prođu stotine putnika, nije nimalo iznenađujuće što u njima ima bakterija i prljavštine kao i na svim dobro posjećenim mjestima. Međutim, nova studija je utvrdila koja je tačno najprljavija stvar u avionu i riječ je o nečemu sa čim baš svi putnici dolaze u kontakt – naslon za glavu.

Studija je pokazala da su nasloni za glavu “dom” većem broju bakterija u odnosu na sve ostale stvari u avionu sa kojima putnici imaju kontakt. Jasno je da je prilično teško izbjeći da dodirnete naslon za glavu kad se smjestite na svoje sjedište. Studio je sproveo Marketplace, a testirani su avioni koji lete na 18 kratkih linija “Air Canada”, “West Jet” i “Porter Airlines” između Otave i Montreala. Uzeti su uzorci sa naslona za glavu, pojasa za vezivanje, samog sjedišta i stolića, kao i sa kvake koja se nalazi na unutrašnjoj strani toaleta.

os-3-2013

Zatim je mikrobiolog Keith Warriner analizirao uzorke.

“Bio sam zapanjen koliko smo zapravo izloženi bakterijama. Neke od njih su opasnije od drugih”, rekao je.

Stručnjaci kažu da su šanse za infekciju ipak male, ali ako ne želite da brinete zbog toga, savjetuju da u ručni prtljag spakujete sredstvo za dezinfekciju ruku, kako biste dezinfikovali ruke prije jela ili prije nego što dodirnete lice.

Ne propustite