Za današnji ručak iskoristite OSTATKE HRANE OD JUČE, a uz ovaj recept niko neće primijetiti da ste to uradili!

Glavna Jela
Za današnji ručak iskoristite OSTATKE HRANE OD JUČE, a uz ovaj recept niko neće primijetiti da ste to uradili!
.

Koliko često bacate ostatke hrane jer ste napravili previše ili niste stigli pojesti? Hranu ne bismo trebali bacati, a sada postoji idejalno rješenje kako da je iskoristimo. Jelo od ostataka hrane i sira ne zvuči kao primamljiva gastronomska kombinacija, ali na karipskom otoku Kurasao to je jedno od najtraženijih tradicionalnih jela među turistima i poznavateljima kulinarskih specijaliteta.
Ovo jelo nosi naziv Keshi yena, što u prijevodu sa Papiamenta, službenog jezika Kurasaa, znači punjeni sir. To je u suštini tvrdi pečeni sir poput Edamera ili Goude, punjen mješavinom mesa, najčešće piletinom, povrćem, suhim voćem i začinima. Kulinarski stručnjaci kažu kako Keshi yena savršeno oslikava Kurasao kojeg karakterišu mješavina jezika, boja, naroda i građevina.

Lokalno stanovništvo ovo jelo naziva dushi, što znači ukusno i što je ujedno i kulturološko mjerilo koje se koristi za opisivanje svega na otoku što je lijepo, ukusno i ima dobre vibracije. Međutim, Keshi yena govori i priču o ropstvu na Kurasau jer su ga upravo robovi i osmislili.

Veliki, okrugli sirevi koji su se koristili kao osnova za jelo, na Kurasao su donijele holandske koloniste i trgovci robovima nekad u 17. stoljeću, a ostatke sireva su davali glavnim robovima.

Robovi su tada miješali sve i svašta i od toga pravili smjesu kojom će napuniti sir. Potom bi male zdjelice obložili listovima sira i preko njih stavljali punjenje i nakon toga sve zapekli na vatri. Punjenje je uvijek zavisilo od toga šta im je bilo dostupno, što je i suština današnjeg recepta ovog jela.

190119067-1-xl

Kuhari najčešće preprže male komadiće mesa, piletine ili teletine, sa crvenim i bijelim lukom, čilijem, paprikom ili drugim povrćem i raznim začinima po želji. Može se koristiti i kuhano meso. U punjenje se dodaje suho voće po želji.

Šolje srednje veličine ili male zdjele za pečenje obložite listovima sira i potom na to sipajte smjesu koju ste pripremili. Preklopite smjesu sa sirom i zapecite nekoliko minuta u pećnici.

Uz Keshi yena ili punjeni sir najbolje je poslužiti rižu kao prilog.

Ne propustite