KONAČNO OTKRIVENO: Evo šta se krije na dnu oceana, jezivo je i žalosno!

Zanimljivosti
KONAČNO OTKRIVENO: Evo šta se krije na dnu oceana, jezivo je i žalosno!
.

Velika plava rupa u Belizeu je, prema mnogima, najveći misterij oceana. Mnogima je san bio otkriti što se krije na dnu, a to je uspjelo skupini istraživača kojima se prošle godine pridružio i milijarder Richard Branson.

Velika plava rupa veoma je privlačna roniocima, no njeno dno dosad je ostalo neistraženo. Bransona je u ovoj ekpediciji pratio podvodni konzervator Fabien Cousteau, unuk legendarnog Jacquesa Cousteaua.

Ono što su otkrili je dosta despresivno.

"Nažalost, na dnu smo vidjeli plastične boce, što je prava kazna oceanu", napisao je u svom blogu Branson. Branson se u podmornici na dno spustio u društvu oceanografa Fabiena Cousteaua, a njihova ekspedicija prikazana je na Discovery Channelu.

Na oko 90 metara dubine naišli su na stalaktite koji se izvorno formiraju na suhom tlu. "To je dokaz kako oceani mogu rasti brzo i katastrofalno. Razine mora su nekad bile stotine metara niže", kaže Branson.


"Bio je to jedan od najsnažnijih podsjetnika na opasnost od klimatskih promjena koje sam ikad vidio", kaže on.

Osim plastičnih boca, na dnu su naišli i na ostatke rakova i drugih stvorenja koja su potonula na dno, ostala bez kisika i umrla.

"Moji unuci će do 2050. godine biti u svojim tridesetim godinama života. Ne želim da odrastu u svijetu bez koralja i ostalih čuda oceana", zaključio je Branson.

 

Ne propustite