OTIŠLA SAM KOD GINEKOLOGA I REKAO MI JE "SKINITE SE ŠTO PRIJE": Prstom je pokazao na kabinu, a onda ŠOK I PONIŽENJE

Praktična žena
OTIŠLA SAM KOD GINEKOLOGA I REKAO MI JE "SKINITE SE ŠTO PRIJE": Prstom je pokazao na kabinu, a onda ŠOK I PONIŽENJE
.

Statistika o ženama koje ne izvršavaju redovno ginekološke preglede je poražavajuća. Statistika o ženama koje umiru od raka koji su mogle da spriječe redovnim sistematskim ginekološkim pregledima takođe je poražavajuća. A znate zašto je to tako? Zbog ovakvih obavještenja koje te iste žene dočekaju u državnim bolnicama.

Već godinama svoje preventivne ginekološke preglede obavljam u privatnim ordinacijama. Ne prija mom džepu ni najmanje, ali za to ciljano odvajam novac, jer se i danas sjećam scene od prije nekoliko godina.

ginekolog3

Gužva je neverovatna, ja ulazim u Dom zdravlja na Novom Beogradu i čekam svoj redovni komplet pregled. Prozivaju moje ime, ja ulazim a ginekolog mi prstom pokazuje na kabinicu u ordinaciji. Iza zavjese vidim stopala. Stojim i čekam da žena izađe, što se i dešava. Ljekar mi monotonim glasom saopštava da se "skinem što pre".

Užurbano odlazim i skidam se. Nema nikakvog mantila koji bih ogrnula. Na ginekološkoj stolici je i dalje papir od prethodne pacijentkinje. Ja izlazim gola dok je žena i dalje za stolom i ljekar joj ubrzano piše recept dok meni pokazuje da legnem.

Legla sam, šta ću, i potom posmatrala kako naredna pacijentkinja bosa i go.la defiluje kraj mene, bilo joj je podjednako neprijatno kao i meni prije svega minut i po (jer toliko je ljekar vremena mogao da mi posveti).

ginekolog1

Poslije toga, više nikad nisam kročila u ginekološku ambulantu u državnoj ustanovi. Ipak, vjerovala sam da stanje nije tako strašno. Društvene mreže pokazale su mi da se ništa nije promijenilo.

Dakle, da bi se proces ubrzao, sada se ženama naređuje da na pregled dolaze u suknji, valjda da nama ostalima prisutnima ne bi bilo neprijatno.

Ta ista žena, koja nema sreće kao ja da može da odvoji novac za privatnu ambulantu, cijeli svoj dan planiraće oko tog pregleda - od toga da mora da se seti da obuče suknju (dovoljno dugačku, dovoljno široku da može da raširi noge na stolu), do toga da moli poslodavca da malo okasni na posao. A sve to za nepuna dva minuta pažnje ginekologa, koji i da hoće, nema više da joj posveti.

Bolje da tako fino napišu nego kao u Frontu 6 žena do pola gol.ih stoje u redu jedna iza druge u ambulanti i čekaju tako da budu pregledane. Bar ti bude odmah jasno gdje živiš i gdje si došao.

Ovo upozorenje ženama je, kako stoji na Tviteru, u ambulanti u Kraljevu, ali situacija je širom Srbije ista. A sutra će ti isti ljekari apelovati na žene da redovno obavljaju preglede - i mi bismo to voljele, ali nemamo uslove za to.

I na kraju, što je zaključio jedan od Tviteraša:

"Dobro je dok ne napišu: "Prije polaska od kuće, skinuti veš".

(Novi.ba/Zena.blic.rs)

Ne propustite