ZLATKO HASANBEGOVIĆ: Čović je pretvorio hrvatsku politiku u BiH u ostvarenje svesrpskih nacionalnih ciljeva

Vijesti
ZLATKO HASANBEGOVIĆ: Čović je pretvorio hrvatsku politiku u BiH u ostvarenje svesrpskih nacionalnih ciljeva
.

Zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović gostovao je u emisiji Točka na televiziji N1 u kojoj se između ostalog najviše spominjao Dragan Čović.


Govoreći o Čovićevim potezima na Dan Republike Srpske u Banja Luci rekao je da se slaže s riječima ministra Damira Krstičevića da se radi o sramoti. Smatra da je tim potezom ‘jedna politika doživjela svoj moralni i etički slom’, a objašnjenje veleposlanika Ivana Del Vechija, koji je rekao da je bio samo na sastanku s Dodikom, smatra bizarnim.
- Nismo mala djeca. Gospodin Del Vechio je dobro znao što se u Banja Luci događa 9. januara. On je činio ono što hrvatska politika čini već duži niz godina - bespogovorno je podupirao i slijedio politiku gospodina Dragana Čovića i iz ovoga možemo zaključiti da hrvatska politika prema BiH ni ne postoji, ona je svedena da bude instrument politike gospodina Čovića, a svi znamo koja je to politika. On nije prvi put na obilježavanju tog nesretnog 9. januara, on je tamo bio redovito i njegova politika je poznata - strateško savezništvo s gospodinom Dodikom. On je pretvorio hrvatsku politiku u BiH u ostvarenje svesrpskih nacionalnih ciljeva.

dragan-covic3-1


Govoreći o temi Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra da se ne radi o miješanju u unutarnja pitanja susjedne države. Položaj Hrvata u BiH kao i ukupni odnosi u BiH strateško je državno pitanje, rekao je, a ‘ako se trećerazredni briselski činovnici mogu miješati u BiH o tome, legitimno pravo zauzimati stajalište ima i hrvatska državna politika’. Kao ključno pitanje od 90-ih do danas vidi na koji način se baviti time, a to se ne može postići ‘osloncem na velikosprsku politiku, već isključivo hrvatsko-bošnjačkim dogovorom’. 

On je prokomentarisao i ograđivanje HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića od HDZ BiH kao autonomne stranke, rekao je da je aktualna vlada ‘pretvorila hrvatsku državu u ispostavu političkih koncepcija gospodina Dragana Čovića koje su u savršenoj suprotnosti s hrvatskim državnim interesima, ali i interesima Hrvata u BiH’.
- Ovo je tipičan simptom jednog stanja koje prelazi pitanje odnosa HDZ-a, ovo je stanje koje pretvara hrvatsku državu u instrument problematične Čoviće politike, a nju je inaugurirao javno na neki način tadašnji predsjednik gospodin Ivo Josipovićkoji je pohodio gospodina Dodika kao jedini strani državnik u Banja Luku, koji mu je svirao glasovirske podoknice u Banja Luci jer je tada postojala osovina TadićBeograd-Josipović Zagreb-Dodik Banja Luka koja je pretvorila ukupnu hrvatsku politiku u korisnog idiota srpskih državonacionalnih ciljeva koji su sada obnovljeni u smjeru pokušaja da se nakon konačnog razgraničenja ili demarkacije na Kosovu ponovno obnovi velikosrpska iluzija kojoj su glavna meta BiH i Crna Gora - rekao je.
Biračko tijelo BiH nazvao je žrtvom manipulacija nezdravih odnosa različitih ravnoteža, straha i slično, rezultate politike poražavajućim. Osloncem na Dodika i Banju Luku dodatno su po njegovom mišljenju pogoršani hrvatsko-bošnjački odnosi koji su ušli u ‘iracionalnu fazu’, a rješenje vidi u Sarajevu.
 

Ne propustite