Grčkim poslanicima prijetnje smrću zbog Sporazuma sa Skopljem

Aktuelno
Grčkim poslanicima prijetnje smrću zbog Sporazuma sa Skopljem
.

Tužilac grčkog Vrhovnog suda naložio je danas pokretanje krivične istrage zbog prijetećih poruka poslanicima desničarske stranke Nezavisni Grci (ANEL) u kojima se oni pozivaju da ne glasaju za Prespanski sporazum.

Nalog za pokretanje istrage izdat je nakon što su dva grčka novinska sajta objavila da su poslanici dobili prijeteće tekstualne poruke, u kojima se od njih traži da glasaju protiv sporazuma o promijeni imena bivše jugoslovenske republike Makedonije, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani sudski izvor. Cilj istrage je da se utvrdi da li je došlo do zloupotrebe ličnih podataka i podsticanja na prestup, objašnjava isti izvor.

Sajt "Dokumento" navodi da je član regionalnog odbora stranke Nova demokratija, Spiros Avramakos, zatražio od ljudi kojima je poslao poruku da zaprijete poslanicima kako ne bi podržali Prespanski sporazum, navodeći imena i brojeve telefona poslanika za koje se očekuje da će glasati u korist sporazuma sa Skopljem, prenosi ANA.

Makedonski parlament je juče usvojio ustavni amandman o promjeni naziva zemlje u Republika Severna Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom o okončanju 27-godišnjeg bilateralnog spora.

Atina i Skoplje su taj sporazum postigli još u junu 2018, ali će Makedonija počete da koristi novo ime tek nakon što i grčki parlament ratifikuje sporazum, a glasanje se očekuje kasnije ovog mjeseca.

Sporazum s Makedonijom je doveo do zategnutosti u odnosima između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njegovog mlađeg koalicionog partnera Panosa Makeonosa, inače ministra odbrane i lidera ANEL-a.

Kamenos je najavio da će odbaciti Prespanski sporazum, ali je najmanje jedan od poslanika njegove stranke javno rekao da će sporazum podržati.

Neizvijesno je kako će drugi poslanici AMEL-a glasati, napominje britanska agencija.

U međuvremenu, glavna opoziciona partija, Nova demokratija, saopštila je da će blokirati sporazum s Makedonijom.

Grčka vlada se nada da će sporazum biti usvojen s podrškom poslanika lijevog centra i nezavisnih poslanika.

Vladajuća koalicija jlevice i desnice ima "tanku" većinu od 153 poslanička mjesta u 300-članom parlamentu, od kojih sedam pripadaju ANEL-u.

Ne propustite