NOVA UZBUNA! Približava se sniježna oluja: Lavina zatrpala hotel, dječaka ubilo drvo

Aktuelno
NOVA UZBUNA! Približava se sniježna oluja: Lavina zatrpala hotel, dječaka ubilo drvo
.

Obilne snježne padaline izazvale su haos u pojedinim dijelovima Njemačke i Švicarske gdje su ceste blokirane, vlakovi ne voze, a škole su zatvorene, javlja BBC.

U Bavarskoj gdje je palo najviše snijega, Crveni križ pomagao je vozačima čiji su automobili zatrpani na cestama, a jedan dječak od devet godina poginuo je nedaleko od Münchena kad je drvo palo na njega. U Švicarskoj je prednji dio jednog hotela oštećen u snježnoj lavini, a u Švedskoj i Norveškoj snježna oluja je blokirala puteve.

Austrija: 15 mrtvih i dvoje nestalih

U Austriji su spasioci pružili pomoć 41-godišnjem poljskom skijašu koji je zapeo u dva metra dubokom snijegu na području skijaškog centra Schlossalmbahn. Ipak, tijekom petka situacija je u nekim dijelovima Austrije nešto lakša nego dan ranije kad je napadao snijeg visine tri metra. Prošlog tjedna 15 je ljudi poginulo, dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali, a u dijelovima Bavarske neka sela su potpuno odsječena.

 

 

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Alexander Radlherr iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da otpuhuju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj snažan snježni vjetar, u Norveškoj vozači proveli noć u autu

dd

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje puhao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu . 

Dječak poginuo u Njemačkoj nakon što je stablo palo na njega

dd3

Situacija je posebno teška bila i u Bavarskoj, gdje su lokalni mediji izvještavali o tome kako je snijeg paralizirao cijeli javni život. Na jugu i istoku vlakovi ne voze, a ceste su odsječene uslijed pada drveća. Mnogi letovi iz Münchena i Frankfurta su otkazani. A vojska je poslala 200 vojnika da pomognu ljudima koji su zapeli u snijegu na granici s Austrijom.

 

 

Pokraj Münchena 9-godišnji dječak je poginuo nakon što je stablo palo na njega. Kad je hitna pomoć stigla nakon 40 minuta, nije mu bilo spasa.

Lavina udarila hotel u Švicarskoj

U Švicarskoj je lavina pogodila restoran u hotelu i tri osobe su ozlijeđene. Lokalni mediji javljaju da je lavina bila dužine 300 metara kada se sručila na Schwägalp, a spasioci su tijekom petka pretraživali područje u slučaju da je lavina nekoga zatrpala. Automobili su ostavljeni pod snijegom, a čak je i autobus bio dijelom zatrpan. 
 

 

Dolazi nova snježna oluja

Nakon što su olujni vjetrovi tijekom noći stvorili snježne nanose u dijelovima Austrije, meteorolozi su izdali novo upozorenje za lavinu. 

Idućih par dana očekuje se novi snijeg, nakon kratkog predaha u petak s razmjerno malo snježnih padalina.

Nova velika snježna oluja kreće se prema Alpama, posebno prema području sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. U idućih nekoliko dana lokalno se opet očekuje i više od metar snijega.

Ne propustite