STALNO VAM GOVORE DA SU MED I CIMET DOBRI ZA VAS? Ove stvari vam sigurno NISU rekli, a trebate ih znati!

Zdrav život
STALNO VAM GOVORE DA SU MED I CIMET DOBRI ZA VAS? Ove stvari vam sigurno NISU rekli, a trebate ih znati!
.

Kad god ste se susreli s nekom bolešću, sigurno da ste bili obasuti mnoštvom recepata koji kao glavni sastojak imaju med. Jedan od takvih recepata je svakako i med sa cimetom. Kombinacija meda i cimeta se stoljećima koristi u drevnim tradicionalnim kineskim i ayurvedskim tehnikama liječenja. Dva sastojka s jedinstvenim ljekovitim sposobnostima imaju dugu povijest kao ‘kućni lijek’.

Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a popularnost meda nikad nije prošla. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalificiraju ove dvije “antimikrobne” namirnice s mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica.

Ne koriste se samo za obogaćivanje okusa pića i lijekova, već i kao sredstvo za balzamiranje te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih djelotvornih antimikrobnih svojstava.

Poznato je da je med s cimetom zdrava kombinacija, ali znate li što sve ona zapravo liječi?

Srčane bolesti

Ukoliko imate srčanih problema, med sa cimetom biste trebali koristiti svakodnevno. Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite ju na kruh umjesto marmelade, i jedite to redovito za doručak. Ovo će smanjiti nivo kolesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.

Artritis

Ljudi koji boluju od artritisa često su primjenjivalo ovu metodu, a neki su se čak skroz izliječili. U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovitog konzumiranja može se izliječiti čak i hronični artritis.

Infekcije žučnog mjehura

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnom mjehuru.

Holesterol

Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašike cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa ¼ žlice cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu

Med u kombinaciji sa cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorijenili čir na želucu.

Imuni sistem

Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.

Ne propustite