SRUŠEN MIT O OČIMA MONA LIZE: Naučnici otkrili DETALJ koji mijenja sve

Zanimljivosti
SRUŠEN MIT O OČIMA MONA LIZE: Naučnici otkrili DETALJ koji mijenja sve
.

"Mona Liza" je poznata po zagonetnom osmijehu i pogledu za koji se uglavnom vjeruje da prati posmatrača, ma gdje se nalazio.

Slika Leonarda da Vinčija, poznata i pod nazivom "Đokonda", poslužila je kao inspiracija za naučni fenomen: Efekat Mona Liza, odnosno utisak da subjekt slike uvijek gleda baš u vas, ma gdje stajali.

Istraživanje naučnika nemačkog Univerziteta u Bilefeldu, objavljeno u časopisu "i-Perception", međutim, dokazuje da postoji jedna slika, koja sasvim sigurno ne izaziva pomenuti efekat: sama "Mona Liza".

Njemački naučnici tvrde da subjekat slike zapravo gleda 15 stepeni desno od vaših očiju, tačnije u vaše desno uho ili preko vašeg desnog ramena.

oci

Gernot Horstman, profesor Centra za tehnologiju kognitivne interakcije Univerziteta u Bilefeldu (CITEC), i Sebastijan Lot, asistent istraživač, prikazali su "Mona Lizu" na kompjuterskom ekranu i tražili od ukupno 24 učesnika studije da označe pravac njenog pogleda na lenjiru dugom dva metra, koji je bio horizontalno postavljen između njih i ekrana. 

Udaljenost između učesnika studije i kompjuterskog ekrana uvijek je bila ista - 66 centimetara - ali su naučnici približavali i udaljavali lenjir od ekrana tokom eksperimenta. Oni su takođe mijenjali veličinu i vidljivi dio slike kako bi utvrdili da li percepcija njenog pogleda nalazi pod uticajem pojedinih elemenata njenog lica.

Rezultati su pokazali da Mona Liza sasvim sigurno ne gleda pravo u posmatrača, već u prosjeku 15,4 stepena udesno.

- Nema sumnje da postoji efekat Mona Liza, samo što ga nema na slici "Mona Liza" - kažu Horstman i Lot.

Ne propustite