OBJAVLJEN SNIMAK: Evo šta su SRBI radili BOŠNJACIMA POVRATNICIMA u Fazlagića kuli (VIDEO)

Aktuelno
OBJAVLJEN SNIMAK: Evo šta su SRBI radili BOŠNJACIMA POVRATNICIMA u Fazlagića kuli (VIDEO)
.

Na dan proslave neustavnog Dana RS-a, kolona sa desetinama terenskih vozila prošla je kroz Fazlagića kulu, provocirajući povratnike Bošnjake.

Vozeći se u koloni automobila sa srpskim zastavama, provokatori su pjevali nacionalističke pjesme, između ostalih i "Ne volim te Alija zato što si balija", a sada su objavljeni i snimci tog događaja.

– Pao je veliki snijeg i od jutros su bili neprohodni putevi, međutim, nekoliko minuta prije podne velika kolona vozila je provocirajući stanovništvo prošla kroz centar Fazlagića Kule. Bilo je 50-ak džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke, puštale se pjesme kompromitirajućeg sadržaja i uzvikivalo “Turci”. Radi se o strašnoj provokaciji, i stanovništvo je uznemireno. Ovdje ima 100 bošnjačkih povratnika, odnosno oko 30-ak porodica – kazao je za "Faktor" mještanin Enis Tanović, koji je i predsjednik Medžlisa IZ Gacko.

2019-01-09

Foto: Klix.ba

Kaže kako se radilo o harmoniziranoj provokaciji.

– Pokušavamo smiriti situaciju, ali to je dosta teško pogotovo u ovim momentima kada nemamo ni adekvatnu putnu komunikaciju s ostatkom zemlje. Ovo je zapravo samo jedna u nizu provokacija. Jer, kada su se povratnici vraćali na svoja ognjišta, postavljali su nam minsko-e*splozivna sredstva, ljudi su gin.uli. paljene su džamije, raznih je pritisaka bilo na povratnike. Sve je to nažalost dirigirano. Problem je što nikada niko nije odgovarao za ova zastrašivanja, provociranja, stanovništva – ispričao je Tanović.

 

Ne propustite