KRIK NAJUSAMLJENIJEG BIĆA NA SVIJETU: Decenijama luta u potrazi za partnerom

Zanimljivosti
KRIK NAJUSAMLJENIJEG BIĆA NA SVIJETU: Decenijama luta u potrazi za partnerom
.

Džinovski sisar već decenijama luta vodenim prostranstvima u potrazi za partnerom. Zbog tužne pjesme koju pjeva naučnici su ga prozvali "najusamljeniji sisar na svijetu". Prema studiji to je najusamljenije biće na svijetu.

Pjesmu jednog kita, izuzetno visoke frekvencije, istraživači slušaju već 20 godina, ali njega nikada nisu vidjeli. Inače, ovaj sisar je dobio naziv "najusamljeniji" zato što frekvencija na kojoj komunicira nije svojstvena nijednom drugom kitu koji živi u Tihom okeanu. I za sve ovo vrijeme, nijedan kit nije reagovao na njegovu tužnu pjesmu.

shutterstock-781441834-e1545856168129

Stručnjaci pretpostavljaju da se radi ili o kitu perajaru ili o plavom kitu, mada je postoji šansa da je riječ o hibridu ove dvije vrste, piše Buka.

Američka mornarica snima pjesme kitova od 1980. godine, ali je doktor Vilijam Votkins 1989. godine primijetio da jedna pjesma ima višu frekvenciju od ostalih. Većina kitova perjara i plavih kitova proizvodi zvuke koji imaju frekvenciju od 17 ili 18 herca (što ljudima zvuči previše duboko), dok zvukovi usamljenog kita imaju frekvenciju od čak 52 herca.

shutterstock-548729362-e1545856265546

Tim doktora Votkinsa je uspio da prati kretanje ovog kita tokom sezone par enja. Studija je privukla dosta pažnje kada su istraživači objavili da je riječ o najusamljenijem kitu na svijetu, pošto na njegovu visokofrekventnu pjesmu ne odgovara drugi kit.

Istraživanje o misterioznom kitu bit će nastavljeno.

Ne propustite