Čubrilović o osporavanjima ustavnosti dana RS-a

Bosna i Hercegovina
Čubrilović o osporavanjima ustavnosti dana RS-a
.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović odbacio je danas, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, navode kojima se “dan RS” definiše kao neustavan praznik, ističući da se radi o “netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u BiH”.

Čubrilović navodi da je RS ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen dan RS-a i donijela novi Zakon o Danu Republike, koji je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske“ broj 113/16, koji je, kako je naveo, na snazi i koji niko nije osporio.

-Nakon odluke Ustavnog suda BiH mi smo tražili preispitivanje odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Republike Srpske kojim je osporen dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno je donijela odluku o provođenju referenduma sa pitanjem "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”. Na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština je na sjednici 25. oktobra 2016. usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja. Do danas taj zakon niko nije osporio - tvrdi Čubrilović.

Dodaje da u članu 2. važećeg Zakona o Danu RS jasno piše: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Čubrilović je rekao “da neistinite tvrdnje” o proslavi navodno neustavnog dana Republike imaju za cilj “da ospore pravo RS da proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija BiH ne provodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma”.

 

(Novi.ba/Fena) 

 

Ne propustite