Odvajanje bebe od majke u ranom periodu nije dobra odluka. Prilikom odrastanja djeteta može imati ove posljedice!

Objavljeno:11.01.2019 - 13:35
A A A Times Arial

Iako je sve češća praksa da majke uče svoje bebe da spavaju bez njih, to može imati posljedice u budućnosti. Naime, bebe koja provode jednu ili više noći sedmično odvojene od majke mnogo su nesigurnija u odraslom periodu.

Odvojenost od majke u prvim mjesecima života može negativno utjecati na samopouzdanje u kasnijem životu djeteta. Američki naučnici sproveli su istraživanje o tome šta se dešava kada beba mlađa od 12 mjeseci provede jednu ili više noći sedmično odvojena od majke. Otkriveno je da su ove bebe manje vezane za majku, u poređenju s bebama koje rjeđe spavaju kod očeva ili provode vrijeme s njima tokom dana. Također, ova djeca mnogo su nesigurnija u odraslom periodu u odnosu na svoje vršnjake. Naučnici su objasnili da povezanost majke i djeteta tokom njegove prve godine života, služi kao osnova za zdrav odnos u starijem dobu.

Rezultati su zasnovani na istraživanju u kojem je učestvovalo 5.000 djece rođene u američkim gradovima od 1998. do 2000. godine. Roditelji su intervjuisani nekoliko puta, a procjenjivana su djeca uzrasta do tri godine.

Slikovni rezultat za mame i bebe

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!