Ombudsmeni otvorili šest predmeta u 'slučaju Dragičević'

Aktuelno
Ombudsmeni otvorili šest predmeta u 'slučaju Dragičević'
.

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović potvrdio je danas da su otvorili šest predmeta u vezi sa stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića, među kojima i one koji se odnose na privođenja i ponašanje policije 25. i 30.decembra, nakon okupljanja građana u centru Banje Luke.

Podsjetio je da su po službenoj dužnosti 10. maja prvi put otvorili predmet “Dragičević” te da je nedugo zatim inicirao razgovor s ocem stradalog mladića, kao i koje informacije su tražili od policije, tužilaštva i drugih institucija te naglasio da nastavljaju da prate istragu.

Kada su u pitanju dešavanja od 25. decembra 2018.godine, otvorili su, kaže, četiri nova predmeta, od toga jedan po zahtjevu Transparency internationala u BiH, jedan o učešću djece na okupljanju te po pitanju da li su ranije prijavljeni skupovi grupe “Pravda za Davida”, zatim ko je privođen od građana, zadržavan u pritvoru, kakvo je bilo ponašanje prema tim osobama, kao i o informacijama o maltretiranju novinara.

Nakon toga se, kaže, dogodio 30.decembar, te su Ombudsmeni ponovo otvorili novi predmet i zatražili od nadležnih podatke ko je tada priveden od građana i sve drugo što se dešavalo.

Podatke su, precizirao je, tražili ponovo i od policije i tužilaštva, prenosi Fena. 

- Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužilaštvo moraju da kažu šta se desilo i moraju da stave tačku na taj predmet – rekao je Mitrović novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je da osim Davora Dragičevića, s kojim su Ombudsmeni inicirali razgovor, njima se niko nije obraćao iz grupe “Pravada za Davida”.

Ombudsmenka Nives Jukić potvrdila da se građani BiH i dalje najviše žale da dužinu trajanja sudskih i upravnih postupaka, a njena koleginica Jasminka Džumhura je dodala da je činjenica i da su i mediji u BiH također subjekt napada te dodala da država u kojoj se krše ta i prava na slobodu okupljanja i izražavanja ima ozbiljne razloge za zabrinutost.

 

Ne propustite