SVI VJERUJU DA JE PRESKAKANJE TEŠKE HRANE UVEČER NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE: Istina je nešto sasvim drugo

Praktična žena
SVI VJERUJU DA JE PRESKAKANJE TEŠKE HRANE UVEČER NAJBOLJI NAČIN DA SMRŠATE: Istina je nešto sasvim drugo
.

Doktor Majk Mozli autor je čuvene dijete 5:2, a sproveo je eksperiment sa nekoliko dobrovoljaca. 

Prvih pet dana oni su većinu ugljikohidrata tokom dana konzumirali za doručak.

ugljiko

Narednih pet dana jeli su normalno, a zadnjih pet dana unosili su ugljene hidrate za večeru. Tokom čitavog tog perioda njima je redovno kontrolisan nivo šećera u krivo, a rezultati su na kraju bili prilično neočekivani.

Na početku testiranja nivo šećera je kod ispitanika prosječno iznosio 15, 9, što je doktor Mozli okarakterisao kao vrlo visok, ali očekivan nivo. Ipak, preokret se desio u završnoj fazi eksperimenta kada su vrijednosti pale na čak 10, 4, što čak ni sam vođa studije nije pretpostavljao.

ugljiko1

"Moglo bi lako da se ispostavi da nije važno u koje vrijeme jedete ugljene hidrate, već je stvar u dužini perioda koji provedete bez njih. Ako imate veliki razmak od posljednjeg obroka sa ugljenim hidratima, vaše telo je spremnije da se izbori sa njima", istakao je Mozli.

"Uglavnom se ugljeni hidrati preporučuju ujutro, nakon što celu noć niste jeli. Ali naše istraživanje pokazalo je da ako ste postepeno unosili malu količinu ugljenih hidrata tokom dana, to ima sličan efekat. Drugim riječima, nakon nekoliko dana konzumiranja UH uveče umjesto ujutro, telo se navikne na takav režim", dodao je.

hrana

Zaključak ovog doktora je da ne gledate kada jedete obrok bogat ugljenim hidratima, već da pripazite da ih ne jedete previše u svim obrocima toko dana. U praksi to bi značilo da ako ste uvečer objedovali visokokaloričnu hranu, da doručak treba da bude lagan, i obrnuto, prenosi "Independent".

 

 

Ne propustite