''Da se Hrvatska ispriča građanima BiH''

Bosna i Hercegovina
''Da se Hrvatska ispriča građanima BiH''
.

Stranka demokratske akcije Hrvatske oštro je osudila potez hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija poručivši da građani BiH nakon svega što se desilo u Banjaluci, zaslužuju izvinjenje susjedne države.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik ove stranke Mirsad Srebrenković, izraženo je nezadovoljstvo i duboko žaljenje zbog učešća veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na obilježavanju neustavnog dana RS u Banjaluci.

''Uvjereni smo da isti nije upućen od strane Vlade Republike Hrvatske da nazočni takvom događaju, pa ni da taj dan bude u tom gradu. Očekujemo da se Vlada i ogradi od takvih predstavnika države koji možebitno nastupaju samoinicijativno ili po nalogu neovlaštenih lica, kako bi služili nekim dnevno političkim ciljevima.

Poznata je činjenica da je 9.01.1992. godine donesena odluka o osnivanju zločinačke tvorevine pod čijim okriljem je izvršeno etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata i genocid nad Bošnjacima u BiH.

Još kad se uzme u obzir da je na tom dotičnom događanju odlikovan i osuđeni ratni zločinac na prostoru Republike Hrvatske Slavko Lisica, time prisustvo veleposlanika čini uvredu za sve branitelje domovinskog rata, kao i građane Republike Hrvatske.

Ovom prilikom SDAH najoštrije osuđuje posjet hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija ceremoniji obilježavanja dana RS-a, te smatramo kako se zbog normalizacije odnosa između RH i BiH, vlada RH mora ispričati građanima BiH za postupke svog veleposlanika'', saopćeno je.

Ne propustite