POLICIJA ZAPLIJENILA TONU I PO KOKAINA: Ko je Sarajlija uhapšen u Peruu?

Aktuelno
POLICIJA ZAPLIJENILA TONU I PO KOKAINA: Ko je Sarajlija uhapšen u Peruu?
.

Policija u Peruu je tokom vikenda u dvije odvojene operacije zaplijenila tonu i po kokaina.

U jednoj od operacija upali su u kuću u luksuznom naselju u gradu Truhuljo gdje su pronašli 800 paketa kokaina hidrohlorida, a to prilikom uhapšena su i dvojica muškaraca, Peruanac i državljanin Bosne i Hercegovine.

1

U policijskoj akciji uhapšen je Smail Šikalo koji je povezan s grupom "Amerika", kojom su upravljali srbijanski državljani.

Ono što je u javnosti malo poznato je da je Smail Šikalo bio bio perspektivni sportista, bokser, koji je trenirao sa Enesom Peštekom, vijećnikom (SDA) općine Novi Grad. Važio je za perspektivnog velikog sportistu, a ulica u kojoj je živio, dobila je naziv po njegovom amidži, ratnom heroju Smailu Šikali.

3

Šikalo  je bio komandir Vojne policije 2. motorizirane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na BiH. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede '92. godine, a posljednji kod Sokolja, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama. Imao je svega 25 godina, a dokazao je da je volio svoju državu više nego sebe.

5

PRIJE DVIJE GODINE UHAPŠEN MU PRIJATELJ

Prije dvije godine u Peruu uhapšen je Šikalov prijatelj i sportski kolega, David Cufaj.

Živjeli su u istoj ulici i trenirali u istom klubu. No, obojica su pali na istom putu. Cufaj sa dvije tone kokaina, a Šikalo sa tonu i po. Sportski put zamijenili su ipak ovim putem.

2

Kako je tada pisala "Slobodna Bosna", peruanski mediji označili su Davida Cufaja (24) kao glavnog financijera narko-grupe koja je pokušala da prošvercuje dvije tone kokaina u teglama sa šparogama.

„Droga je najvjerovatnije trebalo da bude prebačena morskim putevima u Belgiju. Narko-dileri su je rasporedili u 2.000 `cigli` koje su imale pečat F-12, kako bi se znalo kome pripadaju. Oznaka je služila i obavještavanju o ruti kojom se kokain šalje“, izjavio je zvaničnik peruanske policije.

Narko-klan je, prema policijskim izvorima, osnovao tvornicu koja se bavila organskim prehrambenim proizvodima, a služila im je kao paravan za unosni biznis krijumčarenja ogromnih količina droge. Istraga ovog slučaja otpočela je 8. novembra 2016., kada je Cufaj označen kao sigurnosno interesantna osoba.

„Policija je zapazila sumnjivo kretanje državljanina Srbije, što im je dalo znak da se nešto dešava. Smatra se da je upravo Cufaj poslan u Peru kako bi koordinirao transport droge morskim putem iz luke Kalao“, prenijele su peruanske novine. Prema policijskim procjenama, narko-banda je za kupovinu, transport i skladištenje droge potrošila čak četiri miliona dolara. Vrijednost droge u zemljama Zapadne Evrope mogla bi iznositi  vrtoglavih 174 miliona dolara.

Peruanska policija je navela da je droga dopremljena iz zone Dell Huallaga, zatim je upakovan u glavnom gradu Limi, a krajnja destinacija bila je Evropa, odnosno luka Amsterdam. Destinacija spremljene pošiljke bila je Amsterdam.

Prema nezvaničnim informacijama „Slobodne Bosne“, roditelji Davida Cufaja, koji je uhapšen u Peruu, su porijekom sa Kosova, ali je on odrastao i živio u Sarajevu, u općini Novi Grad. Cufaj je ranije uspješno trenirao boks u jednom sarajevskom klubu, ali je prije nekoliko godina prestao da se bavi sportom i odselio u inostranstvo.
U Sarajevo, gdje i danas živi njegova porodica, sve doskora, dolazio je često.

Njegovi poznanici tvrde da im nije poznato čime se Cufaj bavio u Holandiji, gdje je našao novi dom, ali sumnjaju u zvaničnu verziju prema kojoj je upravo on vodio međunarodnu narko-bandu.

Pretpostavlja se, također, da je David Cufaj, budući da je porijeklom Albanac sa Kosova, dobio dokumente Srbije, sa kojima je vjerovatno i uhapšen.  

 

 

 

 

 

 

Ne propustite