SVI NA NOGAMA, SRBI DANAS S TROBOJKAMA UŠLI U SELO PUNO BOŠNJAKA: 50-ak džipova, A ONDA SU POČELI VIKATI!

Bosna i Hercegovina
SVI NA NOGAMA, SRBI DANAS S TROBOJKAMA UŠLI U SELO PUNO BOŠNJAKA: 50-ak džipova, A ONDA SU POČELI VIKATI!
.

Na dan obilježavanja neustavnog Dana RS-a, povratnici u Fazlagića kulu kod Gacka nisu imali mira.

Naime, kolona od 50-ak terenskih vozila prošla je kroz selo koje je naseljeno pretežno Bošnjacima, provocirajući nacionalističkim pjesmama uz isticanje trobojki.

– Pao je veliki snijeg i od jutros su bili neprohodni putevi, međutim, nekoliko minuta prije podne velika kolona vozila je provocirajući stanovništvo prošla kroz centar Fazlagića Kule. Bilo je 50-ak džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke, puštale se pjesme kompromitirajućeg sadržaja i uzvikivalo “Turci”. Radi se o strašnoj provokaciji, i stanovništvo je uznemireno. Ovdje ima 100 bošnjačkih povratnika, odnosno oko 30-ak porodica – kazao je za "Faktor" mještanin Enis Tanović, koji je i predsjednik Medžlisa IZ Gacko.

2019-01-09

Foto: Klix.ba

Kaže kako se radilo o harmoniziranoj provokaciji.

– Pokušavamo smiriti situaciju, ali to je dosta teško pogotovo u ovim momentima kada nemamo ni adekvatnu putnu komunikaciju s ostatkom zemlje. Ovo je zapravo samo jedna u nizu provokacija. Jer, kada su se povratnici vraćali na svoja ognjišta, postavljali su nam minsko-e*splozivna sredstva, ljudi su gin.uli. paljene su džamije, raznih je pritisaka bilo na povratnike. Sve je to nažalost dirigirano. Problem je što nikada niko nije odgovarao za ova zastrašivanja, provociranja, stanovništva – ispričao je Tanović.

Tokom parade na Trgu Krajine u Banjoj Luci povodom neustavnog dana Republike Srpske, promovisano je i prvo oklopno vozilo "Despot" koje je proizveo Tehnički remont Bratunac (TRB).

1

Foto: RTRS

Slavenko Ristić, direktor i većinski vlasnik kompanije TRB, rekao je za RTRS da je od ideje do današnje promocije prošla godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

"Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi 'Despota', kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike", rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda - liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i Despota.

2

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

3

FOTO: DEJAN BOŽIĆ / RAS SRBIJA

"Despot" dostiže brzinu od 120 km/h, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Brojne reakcije danas su uslijedile nakon što su se u javnosti pojavile fotografije Dragana Čovića koji je prisustvovao obilježavanju Dana RS kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.

1

Foto: N1

Najviše komentara bilo je na društvenim mrežama, a ovo su samo neki od njih:

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Parada je održana pred više hiljada građana Banja Luke. 

parada1

Ceremoniji je prisustvovao sin optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić.

Pored pješadije, defile su upotpunili i motorizovane jedinice policije, a pojavilo se i oklopno vozilo "Despot" proizvedeno u Bratuncu. Proslava nije prošla bez pjesme pa su Trgom Krajine odjekivale numere kao što je "Hriste Bože".

parada2

parada3

Među prisutnima bili su predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici RS u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

parada4

"Hvala svima koji su stvarali RS i onima koji su je u miru razvijali. Srpsku je očuvala ljubav i snaga njenih institucija. Svaki put je Republika pobjeđivala kada smo bili okupljeni oko njenih interesa. Želim da tako bude i ubuduće. Živjela Republika Srpska." rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

zeljka-nsl

Ne propustite