NIJE MIT: Sretne ljubavne veze ljude čine debljima

Ljubav
NIJE MIT: Sretne ljubavne veze ljude čine debljima
.

 

Ukoliko ste u dugoj vezi ili braku, vjerovatno se vaša kilaža bar malo promijenila. I to u plusu. Naime, dugo se vjerovalo da stupanjem u brak ili ulaskom u sretnu ljubavnu vezu, ljudi počinju kvariti svoju tjelesnu formu i dobijati kilograme.

Sada je to i naučno potvrđeno, te se i zvanično ne radi o mitu. Riječ je o istraživanju provedenom prije par godina u SAD-u, gdje su istraživači kroz četiri godine pratili 169 brakova, bilježeći detaljne podatke o partnerima: njihovoj visini, težini, zadovoljstvu brakom, nivou stresa i vjerovatnošću razvoda. Partneri koji su bili zadovoljni svojim brakom i bili vrlo sretni, manje su vodili računa o težini.

Razloga za to je nekoliko, naime, neki partneri mijenjaju svoju rutinu i prilagođavaju se drugoj strani, neki više jedu, a neki prestaju ići u teretanu kako bi više vremena provodili sa svojom ljubavi. S druge strane, naučnici su izveli jasan zaključak da su uglavnom partneri koji nisu baš zadovoljni brakom imali potrebu da smršaju, pretpostavlja se zbog prikrivene želje da privuku novog partnera.

Sve pomenuto dovelo je do jasnog zaključka da mit o debljanju u sretnoj vezi zapravo itekako ima istinito utemeljenje, te da se zadovoljstvo odnosom povezuje sa debljanjem. 

Ne propustite