TENKOVI IZAŠLI NA ULICE, ZAUZELI DRŽAVNE MEDIJE: Jutros je izvršen državni udar

Svijet
TENKOVI IZAŠLI NA ULICE, ZAUZELI DRŽAVNE MEDIJE: Jutros je izvršen državni udar
.

Vojni oficiri izveli su, kako javlja agencija Reuters, očiti vojni udar u ponedjeljak ujutro u Gabonu.

Dodaje se kako su oni zauzeli stanicu državnog radija i objavili svoje nezadovoljstvo sa predsjednikom Alijem Bongom koji se trenutno oporavlja od moždanog udara u Maroku.

Bongovo novogodišnje obraćanje „osnažilo je sumnje u predsjednikove sposobnosti da nastavi vršiti svoje dužnosti u uredu“, objavio je pukovnik Kelly Ondo Obiang, vođa samoproglašenog Patriotskog pokreta odbrambenih i sigurnosnih snaga Gabona.

Obraćanje je objavljeno u 4.30 sati po lokalnom vremenu, a Reutersov izvor blizak Vladi ove afričke države kaže kako su se čuli pucnjevi kod državne TV stanice, te kako izgleda da su zavjerenici mala grupa vojnika.

gabon

Glasnogovornik predsjednika Reutersu je kazao kako će uskoro objaviti saopćenje, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Bongo (59) je bio hospitaliziran oktobra prošle godine u Saudijskoj Arabiji nakon pretrpljenog moždanog udara, a u Maroku je na liječenju od novembra.

gabon1

Tokom novogodišnjeg obraćanja priznao je kako ima zdravstvenih problema, ali i kako se oporavlja od njih. Reuters navodi kako je gabonski predsjednik neke riječi promrmljao, nije pomjerao desnu ruku, ali kako je mimo toga izgledao prilično zdrav.

gabon2

Porodica Bongo vlada ovom državom skoro pola stoljeća. Ali Bongo je naslijedio svog oca Omara koji je preminuo 2009. godine. Njegov reizbor 2016. godine bio je propraćen nasilnim demonstracijama i optužbama za prevaru.

gabon3

Gabon je centralnoafrička država sa nešto više od dva miliona stanovnika.

Ne propustite