PITALI SU SIRI "KO JE PREDSJEDNIK BiH? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Tech
PITALI SU SIRI "KO JE PREDSJEDNIK BiH? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
.

Appleova virtualna asistentica Siri u sekundi odgovara na vaša pitanja, a uvijek ima odgovor i na provokativna i dvosmislena pitanja. 

No, čini se kako vjerovatno najbolja virtualna asistentica ipak ne zna sve. 

mobitel

Pitali su je "Ko je predsjednik Bosne i Hercegovine?”, a Siri je sve iznenadila odgovorom kazavši da tročlano Predsjedništvo BiH čine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Siri očito (još) ne zna da službeno od 20. novembra 2018. godine u Predsjedništvu sjede Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

predsjednistvo

Pitanje su zatim preformulirali i pitali Siri ”Ko čini Predsjedništvo Bosne i Hercegovine?”, no tada Siri izbacila nekoliko linkova s Wikipedije koji općenito govore u Predsjedništvu BiH. 
Apple će vjerojatno ažurirati podatke kada je u pitanju BiH, ali još zanimljiviji odgovor dobit ćete ako pitate ”Ko je predsjednik Kube?”. Kubanci su bili iznenađeni jer im je Siri odgovorila da postoje dva predsjednika: Raul Castro i Miguel Diaz-Canel.

mobitel

Možda je Siri ipak bolje politički analitičar nego što nam se čini. Dok je Diaz-Canel zapravo predsjednik države, Castro je i dalje čelnik vladajuće Komunističke partije te i dalje ima značajan politički utjecaj.

 

Ne propustite