ZNATE LI ŠTA JE MEKTIĆ PO STRUCI, A ŠTA DODIK: Ovo su biografije političara u RS

Bosna i Hercegovina
ZNATE LI ŠTA JE MEKTIĆ PO STRUCI, A ŠTA DODIK: Ovo su biografije političara u RS
.

Iako je opštepoznato da mnogi političari nisu došli direktno sa nekih od fakulteta političkih nauka, niti im je politika struka, malo se zna o tome šta su zapravo oni po zanimanju.  

Većina zna da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović studirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te postdiplomski studij u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila na Pravnom fakultetu u Banjaluci, dok je Milorad Dodik završio Fakultet političkih nauka u Beogradu, piše BN.

dodik

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović završio je mašinsku tehničku školu, kao i Mašinski fakultet u Jajcu.

Predsjednik NDP Dragan Čavić je čitavo školovanje boravio u gradu na Vrbasu gdje je završio Ekonomski fakultet. Diplomu na istom banjalučkom fakultetu stekao je i lider PDP Branislav Borenović, a Ekonomski fakultet u Banjaluci završio je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

dragan-cavic

Mektić je osnovnu školu završio u Prnjavoru, zatim srednju mašinsku u Banjaluci. Ministar bezbjednosti je Višu upravnu školu završio u Zagrebu, da bi 1989. u Zagrebu završio i Fakultet za unutrašnje poslove.

mektic-dragan

Gradonačelnik Bijeljine je po struci profesor fizičkog zanimanja. Mićo Mićić je osnovnu školu završio u Crnjelovu, poslije čega je završio i Srednju elektrotehničku školu u Bijeljini. Godine 1981. završio je Fakultet za fizičku kulturu u Sarajevu.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine završio je predsjednik SDS Vukota Govedarica.

vukota-govedarica

Magistri

Među političarima ima i onih koji su i poslije diplome nastavili studije, a među mnjima je potpredsejdnik SDS Milovan Bjelica, koji je magistrirao na  Fakultetu za uslužni biznis, i to u Novom Sadu 2012. godine. 

Školovanje je nastavio i gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. On je  magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, a u gradu na Vrbasu pohađao je i osnovnu školu i srednju školu.

dzinovic-radojicic

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci magistrirao je takođe potpredsjednik DNS Ognjen Tadić. On je nakon završene osnovne i srednje škole u Sarajevu, prije nego što je magistrirao, završio i Pravni fakultet u Banjaluci.

Počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, završio je  Ekonomski fakultet u Banjaluci, zatim je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao, dok je na na postdoktorske studije išao u Njemačku i Veliku Britaniju.

ivaniccc

Ne propustite