NASTAVLJATE PUNITI REZERVOAR ZA GORIVO I NAKON KLIKA? Veoma pogrešno, saznajte zašto!

Dobre priče
NASTAVLJATE PUNITI REZERVOAR ZA GORIVO I NAKON KLIKA? Veoma pogrešno, saznajte zašto!
_

Svi mi volimo zaokružiti brojku kad točimo spremnik za gorivo do vrha, pa nakon automatskog prvog 'klika" crpke, nastavljamo 'kliktati' kako bismo brojku navukli primjerice s 98,80 KM na 100 KM i platili okruglo, s mišlju kako smo pritom tank "baš napunili do kraja za još koji dodatni kilometar".

No, tako doslovno bacamo novac u vjetar, a ta rabota lako može oštetiti i sustave automobila. Video u kojem stručnjak Brian Cooley iz Roadshowa stručno objašnjava zašto je to štetno, navodi četiri razloga zašto se nikako ne bi smjelo prekomjerno točiti spremnik automobila.

1

Jer, premda se dodatno 'kliktanje' ne čini opasnim, dešava se sljedeće: pumpa vrti iznos kuna, ali gorivo ne ulazi u spremnik! Naime, crpke su dizajnirane za automatsko zaustavljanje kad detektiraju promjenu tlaka zraka dok se spremnik puni. Ako nastavite dodavati gorivo ono može iscuriti kroz preljevnu cijev na tlo, ali bi moglo proći i kroz crijevo za punjenje i vratiti se u cisternu pumpe putem kabla koji je zadužen za izvlačenje benzinskih para.

2

Usto, moderni automobili imaju sustav za isparavanje goriva dizajniran tako da sprječava izlaženje para iz spremnika što znači da prekomjerno točenje može oštetiti sustav ispuštanjem goriva u prostor koji je predviđen za pare. Tada sustav može kolabirati, a šteta se može mjeriti i hiljadama  KM-ova ovisno o vozilu. 

3

ONA FAZA U ŽIVOTU KOJU SVI ŽELIMO ZABORAVITI: Onaj osjećaj kada te mama šišala na lonac, a ti mislio da si kul! (FOTO)

 

Ne propustite