ISTINA IZAŠLA NA VIDJELO: Evo ko je bio DAVID DRAGIČEVIĆ zbog koga je BIH NA NOGAMA!

Aktuelno
ISTINA IZAŠLA NA VIDJELO: Evo ko je bio DAVID DRAGIČEVIĆ zbog koga je BIH NA NOGAMA!
.

Mladić David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine, a ubice do danas nisu pronađene. Njegova smrt pokrenula je lavinu pitanja i nezadovoljstva građana zbog činjenice da je prvobitnom istragom utvrđeno da je stradao nesrećnim slučajem.

Vijest o hapšenju Davora Dragičevića i Suzane Radanović, oca i majke ubijenog Davida Dragičevića, danas je odjeknula kao bomba.

Hapšenje oca koji traži istinu o smrti svog sina potreslo je mnoge građane koji danas, kao i prethodnih 275 dana, traže pravdu u Banjaluci, blokirajući ulice i sukobljavajući se policijom.

Bilo je i krvi i hapšenja.

david

Ko je bio David?

Mladić zbog koga je danas hiljade ljudi na nogama, David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke. Rođen je 31. januara 1997. godine, a nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio iz porodične kuće prema centru grada.

Roditelji su mu razvedeni. Otac Davor je konobar u Banjaluci, borac Republike Srpske i ratni vojni invalid, a majka Suzana živi i radi u Austriji.

Davida pamte i mlađa sestra Teodora (2005), stariji brat po ocu Deni (1992) i mlađi brat po majci Andrej (2015). Njegov nadimak je bio „Đakac”. Živio je sa ocem u porodičnoj kući u banjalučkom naselju Pobrđe.

Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić” i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla”. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, ​na studijskom programu Elektronika i telekomunikacije. Bio je polaznik međunarodne obrazovne institucije ITAcademy u Beogradu. David je kantautor pjesme “Klinac u getu”. Govorio je srpski, engleski i njemački jezik.

Zahvljujući njegovom ocu, koji se devet mjeseci bori da sazna istinu o njegovoj smrti, za Davida je čuo cijeli svijet.

davor-dragicevic

Kobni 18. mart

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. marta 2018.

Prema prvim informacijama, David je otišao od kuće u subotu, 17. marta, oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro oko 3.30, kada je izašao iz noćnog kluba „Fabrika”.

U momentima nestanka David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave farmerke i smeđe cipele. Bio je prepoznatljiv po svojim dredovima.

Dana 22. marta roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani.

Roditelji su apelovali da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje mladić Filip Ćulum (1998.) ukoliko mu se nešto desi.

Pronađeno tijelo

Dana 24. marta oko 11.45 pronađeno je tijelo Davida Dragičevića na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel. Prvobitnom policijskom istragom je utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela, da bi tužilac nakon tri mjeseca, 28. juna 2018, donio naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

David je sahranjen 7. aprila 2018. godine u 14 časova na banjalučkom Novom groblju.

Nastavak istrage

Uviđaj na mjestu pronalaska tijela Davida Dragičevića izvršio je dežurni okružni javni tužilac Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka i uz prisustvo ljekara sudske medicine dr Željka Karana, koji je dan kasnije izvršio obdukciju tijela. Postupajući tužilac je postao Dalibor Vrećo.

Već 26. marta policija je saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o „zadesu”, te da je on vjerovatno pao u rijeku Crkvenu, koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas, gdje je tijelo pronađeno.

Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Ilić, rekao je da su u džepovima Davida pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 na Laušu.

Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, oko 200 KM, memorijski stik, švajcarska crvena čakija i ključevi. Tačno 180 KM i sve drugo, osim laptopa, pronađeno je kod Davida. Dan kasnije pronađen je i laptop, i to 50-60 metara ispod ulaza Crkvene u tunel kod kružnog toka na Laušu.

davida

Prva verzija

Kako je policija saopštila, David se oko 23.30 potukao sa tri lica (Nikolom Ćulumom, Ognjenom Grujićem i Strahinjom Momićem) ispred kafića „Meta” nakon čega su se razišli. Potom odlazi sam u kafić „Downtown”, a oko ponoći u klub „Fabrika”.

Oko 2.20 je otišao u kafe bar „988”, gdje se kratko zadržao. U 2.50 snimljen je video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari „Zmijanje”. Potom je snimljen kamerama apartmana „Vesto”, a zatim ponovo u 3.42 kako se kreće nazad prema centru grada.

Tada je navodno upao u Crkvenu. Takođe, vidi se da je lice za koje se sumnja da je David ušlo u dvorište jedne kuće tačno u 2.52. Pet minuta nakon tog lica ulazi jedan od vlasnika, a u 3.09 i brat vlasnika. Punih 50 minuta video nadzor nije ništa snimio, a potom se u 3.42 vidi da iz kuće izlazi mladić koji šepa.

Tako šepajući vraća se Ulicom Velibora Janjetovića Janje prema preduzeću „MK” (čijim je kamerama snimljen), a u čijoj se blizini nalazi mostić preko Crkvene.

Protiv Davida Dragičevića je 28. februara 2018. bila podignuta optužnica za krivično djelo “teška tjelesna povreda”.

pravda-za-davida-majka-suzana-1

Nova obdukcija

Novu obdukciju Davidovog tijela je 28. marta izvršio pukovnik dr Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Zatim je, 10. aprila, objavljena zvanična potvrda o smrti koju je izdao Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske u kojoj se navodi da je vrijeme smrti 18. mart 2018. u četiri časa. Kao neposredni uzroci smrti se navode utapanje i krvni podlivi po glavi i tijelu, a smrt je okarakterisana kao nasilna smrt (mors violenta).

Sljedećeg dana je objavljen i obdukcioni zapisnik, koji je sačinio prof. dr Željko Karan.

Nalaz ponovne obdukcije, koju je izvršio dr Ivica Milosavljević, pokazao je da je David bio živ danima nakon nestanka. U svom mišljenju je istaknuo da je smrt nasilna te da je nastupila neposredno usljed utopljenja u vodi, kao i da je leš pokojnika proveo u vodi od dva do najviše četiri dana. Kod Davida su ustanovljeni tragovi prisustva THC (metabolit marihuane) i LSD sredstava.

Nalazi iz Austrije su pokazali da nije imao prisustvo narkotika.

Zadesna smrt postaje ubistvo

Od 19. aprila policijsku istragu vodi Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod načelništvom Siniše Kostreševića, generalnog inspektora policije. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 28. juna donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje da su lišili života Davida Dragičevića.

U naredbi tužioca Dalibora Vreće se navodi da su nepoznati izvršioci dana 18. marta 2018. oko 4 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, kod br. 27, verbalno, bijesnim i histeričnim glasom, napali Davida koji je, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod Davida nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a Davidov leš je 24. marta pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas.

U tužilačkoj naredbi se dalje navodi da je prema nalazima obdukcije dr Željka Karana iz Banjaluke i reobdukcije dr Ivice Milosavljevića iz Beograda, kao i nalaza i mišljenja tima vještaka iz Zagreba, utvrđeno da je uzrok Davidove smrti utapanje u vodi.

Novi detalj istrage, do tada nepoznat javnosti, jeste izjava jednog svjedoka da ju je 18. marta oko četiri sata ujutru probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja. Čula je jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga te izgovarao psovke i prijeteće riječi.

Pored tog glasa, čuo se glas još dva ili tri muškarca. Zatim je čula dva snažna treska, zvuka, odmah jedan iza drugog, zatim zvuk kršenja granja te da je nešto teško pljusnulo u vodu.

U saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje potpisuje glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir, naglašeno je da je tek nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba tužilaštvo došlo u poziciju da donese tužilačku odluku.

Sa sigurnošću je utvrđeno: David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan kako stalno potencira Davidov otac; nije pretučen šipkama, palicama od veće grupe ljudi; u tijelu je pronađeno prisustvo alkohola; do utopljenja je došlo upravo 18. marta i leš je proveo u vodi do 24. marta kada je pronađen; u krvi i urinu nije dokazano prisustvo opojnih droga; postoje lake tjelesne povrede koje su verifikovane na prednjoj strani tijela, a nijedne tjelesne povrede nema na leđima; tijelo nije palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama već upravo padom i klizanjem niz strminu.

david1

Sa velikim stepenom vjerovatnoće utvrđena je putanja Davidovog kretanja. Sprovođenjem dodatnih istražnih radnji došlo se do osnova sumnje da je do utopljenja i dospijeća Davida Dragičevića u rječicu došlo na način kako je definisano u naredbi o sprovođenju istrage.

Krivične prijave protiv policajaca

Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca (55) i Zorana Bošnjaka (44), podignuta je optužnica za krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Inženjer elektrotehnike Alen Kukić (36) pritvoren je za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Nije mu produžen pritvor zbog nepostojanja osnovane sumnje.

275 dana na Trgu Krajine
Nakon što je policija saopštila prve rezultate istrage 26. marta je formirana Fejsbuk grupa „Pravda za Davida”. Istog dana su počeli i istoimeni protestni skupovi na banjalučkom Trgu Krajine.

Davidovi roditelji su tvrdili da smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu. Ubrzo su otvorili račune za prikupljanje novčanih sredstava. Pored Davidovog oca Davora, jedan od istaknutih učesnika protestnih skupova je i Daniela Ratešić.

Glavna obilježja protestnih skupova su visoko uzdignuta stisnuta pesnica, refren Davidove pjesme “Klinac u getu” i korišćenje naziva „Davidov trg” umjesto Trg Krajine. Održavaju se svakim danom sa početkom u 18 sati.

U subotu, 21. aprila, održan je veliki skup „Pravda za Davida” na kojem je bilo prisutno nekoliko hiljada građana. Skup je protekao mirno i bez incidenata. Drugi veliki skup je održan u subotu 7. jula, a treći u petak 5. oktobra 2018.

Dvor Dragičević je neko vrijeme spavao na banjalučkom trgu na kom je napravio i šator. Jedno vrijeme na trgu je bio parkiran i njegov auto, a u posjete su mu dolazili i pripadnici opozicije.

Okupljanjima na banjalučkom trgu pridružio se i otac pokojnog Dženana Memića, a Davor je nekoliko puta išao i na okupljanja u Sarajevu. Roditelji su zajedno protestovali pod sloganom “Pravda za svu našu djecu”.

Otac imenuje krivce

Banjalučki planinar Đorđe Rađen, zajedno sa ostalim ukućanima iz kuće na Laušu, prozivan je od Davidovog oca Davora kao jedan od saučesnika u ubistvu. Osim njega, prozivani su i ministar Dragan Lukač, policijski direktor Darko Ćulum i načelnik Darko Ilić, okružni javni tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo, ljekar sudske medicine dr Željko Karan i mladić Filip Ćulum.

Kao krivce za smrt Davida označavaju pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu je podneseno preko 1.000 prijava protiv nepoznatog lica dok je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) podnesena prijava protiv 13 lica, i to uglavnom pripadnika Policije Republike Srpske. S druge strane, neka od prozivanih lica podnijela su tužbe za klevetu.

Na skupovima „Pravda za Davida” tvrdi se da su pripadnici policije Davida mučili, silovali i masakrirali.

Angažovan je međunarodni advokatski tim iz komšijskih država. Protestnim skupovima povremeno prisustvuju predsjednici opozicionih stranaka. Sa skupova je čak poručivano da oktobarskih opštih izbora neće biti ukoliko se ne riješi Davidov slučaj. Najavljuje se i izražavanje građanske neposlušnosti, pa i iskopavanje Davidovog tijela i donošenja na Trg Krajine. Nakon oktobarskih izbora protest „Pravda za Davida” objedinjen je sa opozicionim „Narodnim protestom” zbog izbornih rezultata.

david4

Posebna sjednica Narodne skupštine RS

Dana 10. maja održana je 26. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Desetominutno obraćanje imao je Davidov otac Davor. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je iznio podatak da se drugi obducent, dr Ivica Milosavljević, naknadno saglasio da je David mogao provesti u vodi i više od četiri dana. David Dragičević je u 2:.38 snimljen kamerama banke koja se nalazi u poslovnoj zgradi „Ekvator”, a u 2.51 kamerama sa preduzeća „MK” u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu. Dalje, kamere apartmana „Vesto” ga u 2.52 snimaju kako ulazi u dvorište kuće supružnika Đorđa (Milorad) Rađena i Viktorije (Zdravko) Bande u istoj ulici.

Potvrdu da se radi o Davidu je dao slovenački forenzičar. Iz dvorišta kuće izlazi u 3.42, a u 3.43 ponovo ga snima kamera preduzeća „MK” kako prolazi pored mehaničarske radnje i odlazi u pravcu mosta na Crkveni, koji je odatle udaljen oko 20 metara. Ministar je naglasio da se ne zna šta se desilo u tih 20 metara niti kako su predmeti iz kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11 dospjeli kod Davida te da je istraga povodom toga još u toku.

Posebna skupštinska sjednica je okončana donošenjem 13 zaključaka i odluke o formiranju anketnog odbora na čelu s Branislavom Borenovićem.

Tokom rada anketnog odbora saslušani su dr Željko Karan, policijski načelnici Darko Ilić i Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo. Anketni odbor je 5. juna usvojio izvještaj i zaključke u kojima je konstatovao da postoje „osnovi sumnje” za ubistvo.

Međutim, 3. jula održana je 25. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj u konačnici nisu prihvaćeni izvještaj i zaključci Anketnog odbora.

Ministar Lukač je više puta najavljivao da će podnijeti prijave sudu “protiv svih koji su ga klevetali”.

Hapšenje Davora podiglo ljude na noge

Iako se činilo da su skupovi utihnuli, da se na Trgu Krajine svaki dan okuplja sve manje ljudi, hapšenje Davora Dragičevića na ulicu je vratilo sve one koji su možda odustali. Hapšenje Davora Dragičevića jutros je izazvalo niz nemilih događaja u Banjaluci, tokom kojih su uhapšeni opozicioni političari i još nekoliko osoba, a povrijeđen je i jedan policajac.

Građani su nastavili sa mirnim protestom, ali je tada uslijedio novi sukob. Davorova majka Suzana pita policiju zašto trakama ograđuju mjesto na kojem se već devet mjeseci mirno okupljaju građani i ko je ubio njenog sina.

Nakon nekoliko minuta ona je uhapšena.

Razlog hapšenja

MUP RS je, naime, nekoliko dana prije hapšenja saopštio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine RS 17. decembra, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova Vlada RS.

Tada su se Davor Dragičević i grupa Pravda za Davida okupili ispred zgrade Narodne skupštine i prozivali ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i čelne ljude MUP. Veče uoči hapšenja Davor je na Trgu rekao da su mu taj dan u dvorište došla tri inspektora kako bi mu uručili poziv za saslušanje u policiji zbog, kako su mu objasnili, ugrožavanja bezbjednosti, ali im je on odgovorio da im više neće dozvoliti ulazak u njegovo dvorište.

(Srpskainfo)

 

Ne propustite