SKANDAL TRESE FACEBOOK, KORISNICI U OPASNOSTI: Svi morate ovo uraditi

Tech
SKANDAL TRESE FACEBOOK, KORISNICI U OPASNOSTI: Svi morate ovo uraditi
.

Facebook je ponovo na udaru kritika nakon što je New York Times otkrio da je omogućio drugim kompanijama veći pristup podacima svojim korisnika. 

Pored toga mediji otkrivaju da na Facebooku ima još nedostataka koji narušavju privatnost korisnika. 

facebook6

New York Times otkriva da, iako iz Facebooka ne govore tako, unutrašnji dokumenti pokazuju da je društvena mreža dala Microsoftu, Amazonu, Spotifyju i drugima daleko veći pristup podacima korisnika.

- Godinama je Facebook nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija davao sve nametljiviji pristup ličnim podacima korisnika, čime je efektivno oslobodio te poslovne partnere od svojih uobičajenih pravila o privatnosti, prema internim dokumentima i intervjuima. Posebni dogovori su detaljno prikazani na stotinama stranica dokumenata Facebook koje je prikupio The New York Times. Zapisnici, generisani u 2017. godini od internog sistema kompanije za praćenje partnerstava, pružaju najkompletniju sliku o praksama razmjene podataka društvene mreže. Facebooku se žuri da pronađe i popravi greške u podacima koje drugi korisnici koriste kako bi se upoznali s informacijama o svojim korisnicima, nakon novih otkrića koja ukazuju na potencijalne slabosti u njegovoj kontroli ličnih podataka, piše Financial Timesi dodaje:

- Najnovija oluja oko privatnosti koja je pogodila kompanije društvenih mreža stigla je u utorak kasno uveče kada je New York Times otkrio kako kompanije, uključujući Microsoft i Spotify, imaju pristup podacima o korisnicima Facebooka. 

facebook1

FT podsjeća i da je tehnološka grupa nedavno započela ispitivanje svih protokola aplikacija pod kojima stotine partnera pristupaju podacima kako bi pronašli bilo koje druge potencijalne slabosti ili kanale za curenje informacije, za osobu koja je upoznata sa pregledom.

Počnete da pišete post, a onda ga obrišete? Mnogi sajtovi ga ipak sačuvaju

The Washington Post posebnu pažnju posvjećuje situaciji kada, na primjer, korisnik Facebooka krene da objavi fotografiju, ali ipak odluči da to ne radi i to otkaže, a društvena mreža i dalje čuva kopiju. List dodaje da nije samo Facebook taj koji drži duhove naše internet prošlosti.

facebook

Mnoge web stranice počinju da dijele ili čuvaju tekst, fotografije ili druge informacije prije nego što kliknemo na "post", "unesite" ili "pošaljite", a ponekad i nakon što odaberemo da ih obrišemo.

Teško je znati koliko sajtova čuva ovakve stvari. Ali istraživači Univerziteta Princeton prošle godine otkrili su da stotine web stranica snimaju svaki pokret miša korisnika i kucanja teksta - bez znanja korisnika - sa takvim detaljima da bi stranica mogla "ponovo da prikaže" sve šta je korisnik rekao ili uradio.

mark1

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju čelnike Fejsbuk da daju ostavku

Desetine grupa za zaštitu ljudskih prava pozvale su čelne ljude Fejsbuk Marka Zakerberga i Sherzl Sandberg da se povuku iz uprave Facebook zbog, kako su rekli, uloge kompanije u "generisanju nepoštenosti i mržnje prema ugroženim zajednicama, objavio je britanski The Guardian i dodao:

- Postalo je očigledno da, kako je trenutno postavljeno, vaš liderski tim nije u mogućnosti da adekvatno odgovori na zabrinutosti grupa za zaštitu ljudskih prava - navedeno je u pismu.

mark

Ne propustite