Počeli razgovori s kandidatima za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Vijesti
Počeli razgovori s kandidatima za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH
.

Intervjui s kandidatima koji su aplicirali za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine počeli su danas u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) i, kako je planirano, bit će nastavljeni 18. i 19. decembra.

Za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH prijavilo se ukupno jedanaest, a na intervju je pozvano njih deset, s obzirom na to da jedan kandidat nije imao potreban broj bodova, odnosno da nije ispunio uvjete za pristup razgovoru, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Iz ovog regulatornog tijela preciziraju kako su ta pitanja definirana/regulirana odredbom, članom 56. stav (5) Poslovnika VSTV-a BiH.

- U konkursnoj proceduri za popunjavanje pozicije predsjednika suda, glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca, na razgovor se pozivaju kandidati kojima je po osnovu ocjene rada za posljednje tri godine dodijeljeno najmanje 86 bodova, odnosno kandidati koji su na kvalifikacionom i pismenom testiranju ostvarili najmanje 86 bodova - glasi citirana odredba, navode iz VSTV-a u odgovoru na upit u vezi s brojem kandidata.

Iz Vijeća, nadalje, navode, kako će procedura u vezi s izborom/imenovanjem novog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, najvjerovatnije, biti okončana u drugoj polovini januara naredne godine.   

U skladu s utvrđenom procedurom, kandidati za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH bi u sklopu intervjua trebali prezentirati vlastiti program rada, nakon čega državno Podvijeće za izbor nositelja pravosudnih funkcija vrši njihovo bodovanje prema novom Poslovniku VSTV-a, odnosno novousvojenim kriterijima.

Kako su iz VSTV-a BiH ranije pojasnili, procedura se nastavlja na način da se na sjednici ovog regulatornog tijela za poziciju glavnog tužitelja predlažu tri kandidata s liste uspješnih kandidata, a koji onda pred Vijećem izlažu program rada koji su ranije dostavili, odnosno prezentirali Komisiji za obavljanje intervjua.

Ta procedura završava se tako što VSTVBiH kao kolektivno tijelo na sjednici donosi odluku o imenovanju za poziciju glavnog tužitelja državnog Tužiteljstva.

Inače, novi konkurs za određeni broj rukovodećih pozicija u pravosuđu u BiH (glavne tužitelje i njihove zamjenike te predsjednike sudova) raspisan je polovinom augusta ove godine., a  nakon što je usljed izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a BiH, u međuvremenu, poništen raniji javni konkurs  od 7. decembra 2017. godine.

Izmjene Poslovnika VSTV-a, usvojene na sjednici 11. maja u skladu preporukama Evropske komisije (Peer Review), odnose se i na postupak, procedure i kriterije izbora i imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Novim VSTV-ovim Poslovnikom predviđeno je, između ostalog, da se na razgovore za posao neće pozivati kandidati koji nisu proveli najmanje tri godine na funkciji za koju konkuriraju, ali ni oni koji imaju jednog ili više srodnika u instituciji za koju apliciraju.

Jedan od preduvjeta za provođenje spomenutog javnog konkursa bilo je usvajanje obrasca za obavljanje intervjua, što je VSTVBiH učinio na sjednici 8. novembra.

Istovremeno, Vijeće je utvrdilo/usvojilo pitanja za provođenje postupka razgovora sa kandidatima, te smjernice kojima se bliže definira procjena odgovora kandidata.

Akti neophodni za provedbu javnog konkursa utvrđeni su na temelju prijedloga VSTV-ove Komisije za testne procedure, te je zakazivanju i tehničkom provođenju intervjua s kandidatima za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH prethodilo provođenje testne faze.

Naime, usvajanjem spomenutih akata, stvoreni su uvjeti za imenovanje državnog tužitelja, čija je pozicija ostala upražnjena od septembra 2016. godine, kada je suspendiran dotadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović.

Ne propustite