PRESTANITE ODMAH! Svakodnevno pranje kose može joj nanijeti veliku štetu!

Praktična žena
PRESTANITE ODMAH! Svakodnevno pranje kose može joj nanijeti veliku štetu!
.

Svakako da treba voditi računa o higijeni, ali svakodnevno pranje kose nije preporučljivo i može vam naštetiti više nego što mislite.

Ako kosu perete svaki dan, odstranjujete ne samo prekomjernu nego i prirodnu masnoću koja je neophodna da bi korijen kose bio zdrav. Tjeme glave se isušuje, što dalje potiče žlijezde na pojačano lučenje masnoće i tako dolazi do kontraefekta – umjesto da bude lijepa i čista, kosa se počinje sve brže i sve više mastiti.

1

Pravilan izbor preparata
Na današnjem tržištu mogu se pronaći šamponi prilagođeni različitim tipovima kose, ali pri njihovom odabiru moraju se uzeti u obzir sve osobine kose, pa je najbolje potražiti savjet od frizera ili prodavača šampona. Primjenim neodgovarajućeg šampona može nastati veći problem od onog koji je već prisutan.

2

Vrste šampona
Nesmetano i sigurno mogu se koristiti jedino blagi šamponi, a u ovu grupu ubrajaju se: šamponi za revitalizaciju kose, šamponi za suhu kosu, šamponi za obojenu kosu i šamponi za volumen.

Ako vam je potreban šampon za masnu kosu, nemojte ga upotrebljavati svakodnevno, posebno ako ste bojili kosu i ako su njezini vrhovi oštećeni. Kada je riječ o kosi koja se previše masti samo u korijenu, ovakav šampon možete upotrebljavati kombinirajući ga s drugim, blažim šamponom koji mora biti prilagođen tipu vaše kose.

3

Ako imate problema s opadanjem kose i s pojavom peruti, onda se prije kupovine šampona obavezno posavjetujte s frizerom. Šampone protiv opadanja kose i šampone protiv peruti koristite samo dok je problem prisutan, a potom prijeđite na neki blaži šampon.

Pranje kose
Kada odaberete šampon, preostaje vam još jedino pranje kose. Međutim, kako ne biste oštetili kosu i u samom procesu pranja, pridržavajte se savjeta profesionalnih frizera. Pri pranju vodite računa o tome da šampon bude ravnomjerno nanesen i utrljan po cijeloj dužini kose – od korijena do vrhova. Kada ga utrljate, ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa dobro isperite kosu.

6

Trljanje kose treba biti lagano, jer agresivno trljanje i stvaranje velike pjene nema nikakvog efekta. Naprotiv, snažnim trljanjem oštećujete kosu i mrsite je, što nije dobro. Kada raščešljavate mokru zamršenu kosu, vrlo lako dolazi do pucanja vlasi, čime se stvaraju oštećenja koja se pravilnim pranjem i češljanjem lako mogu izbjeći.

4

Dodatna njega i preparati
Kada završite s pranjem, kosu uvijte u ručnik koji će upiti vodu. Nemojte je trljati ručnikom, jer na taj način uništavate prirodni zaštitni sloj koji se formira oko vlasi. U dodiru sa vodom vlasi se počinju otvarati, pa ih je potrebno zatvoriti uz pomoć odgovarajuće maske, što će povratiti sjaj kose. Također, zatvaranjem kutikule vlasi se štiti od mnoštva štetnih utjecaja kojima je stalno izložena poput feniranja, sunčevih zraka, dima i prašine.

5

OPREZ: Četiri stvari koje nikako ne smijete nanositi na lice!

Ne propustite