Ako ovako kašljete hitno se javite doktoru, može biti simptom raka pluća

Porodica i zdravlje
Ako ovako kašljete hitno se javite doktoru, može biti simptom raka pluća
.

Najčešći uzrok akutnog kašlja su virusne upale dišnih puteva. Također, subakutni kašalj je često posljedica prehlade ili gripe, ali i akutnih bakterijskih upala sinusa. Liječenje kašlja zavisi od toga šta ga je prouzrokovalo. Kod obične prehlade kašalj se suv i nadržajan, pa se upotrebljavaju lijekovi. Međutim, kod kašlja sa iskašljavanjem potrebna je hidratacija organizma.

Kašalj se definiše kao eksplozivni izdah kojim se nastoje odstraniti štetne  materije iz disajnih puteva. Prema trajanju, kašalj može biti akutan, subakutan i hroničan.

s

"Prema kvalitetu razlikujemo suhi nadražajni kašalj, kašalj s iskašljavanjem  bjelkastog sadržaja i onaj s obilnim iskašljavanjem obojenim gustim sadržajem", objašnjava dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu.

10

Akutni kašalj počinje naglo i traje manje od tri nedjelje, a može da ga prati povišena temperatura. Obično ga uzrokuje infekcija gornjih disajnih puteva i prolazan je. Najčešći je uzrok je virusna infekcija, zbog koje uz kašalj počinje da curi i nos. Posebno su mu izložena djeca, i to najčešće zimi.

Subakutni kašalj traje od tri do osam nedjelja i obično ga prati komplikovana infekcija disajnih puteva, a hronični kašalj traje duže od osam nedjelja. On stvara najviše problema, pa je bitno što prije utvrditi njegov uzrok i liječiti ga.

s2

Prevencija je najbolji lijek: Kako da spriječite kašalj na prirodan način!

Od hroničnog kašlja pati deset posto odraslih, a uzroka je mnogo. To može biti želudačna kiselina, može pratiti alergiju ili astmu, može se javiti kod ljudi koji su bili u dodiru s tuberkulozom, a izloženi su mu i pušači.

s3

"Liječenje kašlja zavisi od toga šta ga je prouzrokovalo. Kod obične prehlade ili virusa kašalj je obično suh i nadražajan, pa se upotrebljavaju lijekovi protiv kašlja. Međutim kod kašlja s iskašljavanjem potrebna je hidratacija organizma i upotreba sirupa", objašnjava dr. Rožman.

"Nikako se ne preporučuje nekontrolisano uzimati bilo koje lijekove za kašalj koji se mogu kupiti bez recepta, pogotovo ako za nedjelju dana ne pokažu efikasnost. Posebno se to odnosi na djecu, kod koje je bitno što prije otkriti uzrok kašlja i na njega prikladno djelovati. Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje lijekova na svoju ruku jer to odlaže dijagnostifikovanje bolesti ", napominje pulmolog.

s4

Ljekar treba da odredi uzrok kašlja, mora obratiti pažnju na to koliko kašalj traje, na eventualne promjene u karakteru kašlja, na okidače (hladan vazduh, položaj tela ili doba dana), je li kašalj suh ili ga prati sluz i izaziva li bolove.

s5

Simptomi bronhitisa: Hronični kašalj mora da se liječi!

Kašalj kao simptom prehlade

s8

Kašalj se često javlja uz prehladu i grip. Može biti i znak alergije, te bolesti poput bronhitisa, astme i upale pluća.

s9

Način održavanja prohodnosti

 

Kašljanjem se disajni putevi održavaju prohodnim. Postane li nekontrolisano, znak je bolesti.

 

Duhanski dim

 

Kašalj može biti i posljedica pasivnog pušenja, naročito kod djece, pa izbjegavajte prostore u kojima se puši.

 

Želudačna kiselina, prašina i parfemi mogu da izazovu neugodan kašalj

ss1

Hronični suhi kašalj stalno se vraća, a njegovi napadi traju i deset minuta. Neugodan je i obično se javlja danju, a lekari vjeruju kako ga u nekim slučajevima uzrokuje povećana osjetljivost gornjih disajnih puteva na plinove koji dolaze iz želuca.

 

Hronični suvi kašalj samo je jedan od mnogih tipova kašlja, čestog razloga posjeta ljekaru. Kašalj iscrpljuje organizam, onemogućuje kvalitetan odmor, a može biti i upozorenje na mnoge bolesti te se, ako potraje duže od nekoliko dana, ne smije zanemarivati. 

 

Suhi kašalj može da se javi i s grčevima. Započinje kao osjećaj škakljanja u stražnjoj strani grla, a često bude toliko uporan da može prouzrokovati povraćanje. Taj tip kašlja može biti i reakcija na određene lekove zbog kojih živčani završeci u plućima postaju osjetljiviji.

Ako su uzrok kašlja lijekovi, trebalo bi da pomogne promjena terapije. Bolni i stalni kašalj koji je posebno intenzivan ujutro još je jedan od tipova kašlja.

Njega prati iskašljavanje sluzi, a mogući su i bol u grudnom košu, upaljeno grlo ili začepljen nos. Vjerovatno je uzrok tog tipa kašlja akutni bronhitis, a najbolji je lijek odmor i uzimanje dovoljno tečnosti kako bi se sluz razrijedila i lakše iskašljala.

Kod kašlja koji ostavlja osjećaj čišćenja grla čovjeku se čini kako ima kvržicu u grlu, a kašljanje ostavlja gorak ukus u ustima. Okidač za taj tip kašlja mogu biti govorenje, smijanje ili jedenje, posebno ako je ječ o suvoj hrani. Vjerovatno ga izaziva želudačna kiselina koja se vraća do jednjaka.

Suhi kašalj uz osjećaj škripanja pluća češće se javlja noću i ujutro, a mogući mu je uzrok astma. Kad astmatičar dođe u dodir s nečim što mu iritira disajne puteve, mišići oko njih se stisnu te nastaje taj tip kašlja.

Posebno je neugodan bolni kašalj koji ostavlja bez daha. On je stalan, a simptomi koji ga prate mogu biti iskašljavanje krvi, gubitak apetita, gubitak težine i bol u plućima pri kašljanju ili disanju. Kod takva se kašlja što prije treba obratiti lječniku.

Na kraju produktivni kašalj, koji prate bol u grudima i otežano disanje, posebno je izražen ujutro i zimi. Izazvan je hroničnim bronhitisom ili drugim hroničnim stanjima pluća, a obično pogađa starije od 40 godina.

Kakav god kašalj da vas muči, ako traje duže od nedjelju dana, ne smete nikako ignorisati.

I alergija može da prouzrokuje kašalj, te je potrebno otkriti alergene kako bi se propisala odgovarajuća terapija. Nije normalno kašljati nedjeljama, zato se obratite ljekaru, posebno zato što kašalj koji ne prestaje može biti i simptom raka pluća.

 

Imate li česte napade kašlja, mogu vam prouzrokovati i glavobolju, upozoravaju stručnjaci.

 

Ljudima koji mnogo kašlju često nestaje daha, a to im dodatno crpi energiju. Napada li vas kašalj noću, onemogućuje vam kvalitetan san, što dodatno opterećuje već oslabljen imuni sistem.

SAME ĆE OTPASTI: Uklonite bradavice sastojkom koji svi imate u kuhinji!

Ne propustite