U VAŠEM DOMU NEĆE BIT HLADNO: A uz ove trikove računi će vam biti manji!

Sve za dom
U VAŠEM DOMU NEĆE BIT HLADNO: A uz ove trikove računi će vam biti manji!
.

Pogledajte neke od najboljih savjeta kako da sredite prostor tokom zime i smanjite račun za grijanje...

1. Koristite samoljepljive izolacione trake unutar prozorskih okvira

1 

Prozorski okviri nakon određenog vremena imaju mjesta za promahu i zato postoji rješenje: samoljepljive prozorske trake. Izaberite gustinu i materijal koji želite (pjena ili guma), očistite unutrašnjost okvira i zatim ga zalijepite. Odlično je i za vrata. Vodite računa da redovno zamijenite trake, jer vremenom postaju manje efikasne.

2. Zapušite prozore od promahe uz pomoć akrilne smole 

2

Prozori su mjesto gde se najviše toplote izgubi. Ako okviri nisu dobro zapečaćeni, vaši računi za grijanje će biti mnogo veći. Zbog toga dodajte na šupljine akrilnu smolu i osigurajte ih. Prvo uklonite stari materijal koji je zapušavao rupu, nanesite novo na prozor pritiskajući tubu ili pištolj. Ova metoda je efikasna čak i na drvetu i plastici. Ako želite da provjerite na kojim mjestima ima lufta, prođite plamenom upaljača ili šibice i vidite gdje protiče vazduh.

3. Spriječite promahu zapušavanjem materijala na ugroženim mjestima

3

Za sve vas koji želite najjednostavnije rješenje: to je materijal za sprečavanje promaje. Može biti u raznim oblicima i efikasan je za sva vrata, pragove ili prozore. Držite ih dok je hladno i sklonite ih kad nije, vrlo jednostavno. Postoje i mnogi sintetički i kreativni za sve vrste šupljina.

4. Ne podešavajte termostat iznad 21 stepen celzijusa

4

Kada je napolju ledeno vrijeme, svako ima želju da pojača termostat. To je ne samo da skuplje, već je i nepotrebno grijanje čitavog prostora. Ako držite termostat oko 20 stepeni 8 sati dnevno, neće se sve pregrijati i uštedjet će vam 15% računa za grijanje.

5. Izolujte električne utikače

5

Bez utikača većina stvari u domu ne radi, ali da li znate da neverovatno crpe toplotu? Zapečatite ih i biće vam dodatno korisno ako imate malu djecu. Ako je utičnica labava ili slomljena, zamijenite je.

Upozorenje: Budite izuzetno pažljivi prilikom prilagođavanja ili zamjene bilo kog dijela električnog priključka. Prvo isključite struju ili izvadite osigurač i ako imate bilo kakve nedoumice, pozovite električara.

6. Ostavite rernu otvorenu nakon kuhanja

6

Ovo zvuči vrlo jednostavno. Kada se isključi rerna, još uvijek je puna toplote od pečenja ili kuhanja i zbog toga će vam dom biti dodatno topliji.

7. Pokrijte prozore u podrumu

Prozori u podrumu su često tanji i manje izolovani nego prozori u kući. Uz pomoć stiroporske ploče možete zapečatiti prozore da toplota ostane unutra, a hladnoća napolju.

7

8. Zalijepite foliju na zidove iza radijatora

Vaši radijatori, ako ih imate, ne griju samo prostoriju već i zidove iza sebe. Ako stavite aluminijumsku foliju iza njih, toplota će se zadržati između, umjesto što će ih zidovi apsorbovati. Budite sigurni da je folija aluminijumska, a ne nešto zapaljivo. 

8

UPOZORENJE: Ne radite ovo ako nemate iskustva i obavezno skinite foliju dok niste kod kuće!

OVAJ GENIJALNI IZUM VAM MOŽE SMANJITI RAČUNE ZA GRIJANJE: Ovakav prozor će vam znatno srezati troškove!

Ne propustite