OVA HRANA UNIŠTAVA VAŠ ORGANIZAM! Namirnica koje nikada ne biste smjeli jesti!

Objavljeno:06.12.2018 - 16:27
A A A Times Arial

Hrana koju unosimo u organizam ima izravan utjecaj na naše zdravlje, stoga treba voditi računa o zdravoj odnosno nezdravoj prehrani i šta po svaku cijenu moramo izbjegavati.

1. Prerađeni mesni proizvodi
Meso koje se čuva dimljenjem, solju, sušenjem ili dodavanjem štetnih konzervansa poput nitrata, prerađeno je meso. To uključuje slaninu, šunku, kobasice, salame... Istraživanja su pokazala da jedenje prerađenog mesa doprinosi bolestima srca, raku i sl. Prerađeno meso također ima visok sadržaj soli koji povećava krvni tlak. Nitrati također začepljuju arterije i povećavaju razinu šećera u krvi.

1

2. Umjetni zaslađivači 
Mnogi, kada pokušavaju izbjeći šećer, koriste umjetna sladila, no nedavna studija pokazuje da ova vrsta zaslađivača povećava rizik od dijabetesa. U studiji objavljenom u časopisu Nature napisano je da tijelo ne probavlja umjetni šećer, koji onda odlazi u crijeva i apsorbira crijevne bakterije, mijenjajući njihovo ponašanje. Prema rezultatima, to uzrokuje brzi dobitak kilograma i povećava rizik od dijabetesa.

3. Gazirana pića
Višak šećera iz gaziranih pića, pohranjuje se kao masnoća, što dovodi do pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Dnevni unos od jedne do dvije limenke gaziranog pića povećava rizik od dijabetesa kod mladih i povećava rizik od razvoja gihta za muškarce i žene.

2

4. Kokice za mikrovalnu 
Prema mnogim istraživanjima, vrećice kokica za mikrovalnu obložene su određenim hemikalijama kako bi se spriječilo 'curenje' masti. Kad se vrećice zagriju u mikrovalnoj, hemikalije se puštaju u kokice. Te hemikalije jedan su od uzroka raka dojke, bubrega i raka testisa i povećavaju razinu holesterola, a time i rizik od hroničnih bolesti srca.

5. Duboka pržena hrana
Duboka pržena hrana u ulju izuzetno je ukusna, ali i iznimno nezdrava. Povećava holesterol i začepljuje arterije. Nadalje, hrana bogata ugljikohidratima poput krumpira, kada se prži na visokim temperaturama, proizvodi akrilamid - tvar koja povećava rizik od raka.

3

6. Instant rezanci
Cijeli paket instant rezanaca (noodlesa) napravljen je od umjetnih okusa, pun konzervansa, začina i boja. Postoji minimalna razina kalorija, natrija i masnoća. Kada ih jedemo, unosimo sve štetne konzervanse i dodatke. 

7. Konzervirana hrana
Bisfenol A (BPA) je spoj pronađen u konzerva i koji se propušta u hranu. On ometa hormonsku regulaciju gena i tijela i povezan je s problemima poput ranog puberteta, pretilosti i raka. Istraživanje iz 2013. objavljeno u Human Reproduction napomenulo je da je BPA koji se unosio kroz hranu doveo do mutacija jajašća kod žena, što je dovelo do poteškoća sa začećem. BPA čak može potaknuti rast raka dojke.

4

8. Protein soje
Prema izvješću iz 2010. godine podnesenom Američkoj agenciji za zaštitu okoliša i Europskoj agenciji za sigurnost hrane, izloženost glifosatnim sprejevima u Argentini  -koji se koristi u uzgoju soje - rezultirala je značajnim povećanjem komplikacija u trudnoći, neuralnih deformacijama, pobačajima i rakom. Prerađeno ulje i bjelančevine iz soje nalaze se u bezbroj prehrambenih proizvoda i popularno se konzumiraju. Dakle, herbicid se konzumira zajedno s njima.

9. Bijeli hljeb
Iz bijelog brašna se uklanjaju sve hranjive tvari, a sve ostalo je škrob. Škrob povećava razinu šećera u krvi, povećavajući rizik od dijabetesa. Višak šećera u krvi povećava rizik od pretjeranog povećanja težine.

5

10. Margarin
Margarin je pun transmasnih kiselina koje mogu uzrokovati začepljenje arterija, ograničavajući protok krvi bogate kisikom u srce i uzrokujući srčane udare.

FUNKCIJA KALIJA U ORGANIZMU! Evo zašto je ovaj mineral neophodan za normalno funkcionisanje našeg tijela!

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!