Nove satelitske snimke otkrile raketnu bazu u Sjevernoj Koreji

Aktuelno
Nove satelitske snimke otkrile raketnu bazu u Sjevernoj Koreji
.

Nove satelitske snimke otkrivaju kako je Sjeverna Koreja proširila ključnu raketnu bazu u unutrašnjosti zemlje.

Ove snimke koje posjeduje CNN ukazuju kako diplomatski razgovori s Amerikom nisu učinili mnogo po pitanju sprečavanja masovne proizvodnje nuklearnog arsenala.

Satelitske snimke dokazuju da je raketna baza Yeongjeo-dong i dalje aktivna te da se konstantno nadograđuje. Sama baza je već odavno poznata američkim obavještajcima, međutim, snimke otkrivaju izgradnju novog postrojenja udaljenog nekoliko kilometara, potvrdili su istraživači na Institutu Middlebury.

"Satelitske snimke pokazuju da je baza aktivna. Osim toga, Sjeverna Koreja je u protekloj godini značajno proširila obližnje postrojenje. Čini se kako se radi o još jednoj raketnoj bazi", piše u izvještaju Instituta. Dodaju kako nije sigurno radi li se o dvije odvojene baze ili je jedna podređena drugoj.

"Gradnja se nastavila čak nakon lipanjskog sastanka Trumpa i Kima u Singapuru. Bez obzira na to što Kim govori o svojoj navodnoj želji za denuklearizacijom, Sjeverna Koreja nastavlja proizvoditi nuklearno oružje", kažu iz Instituta Middlebury. 

Ne propustite