PRESTANITE ODMAH! Grickanje noktiju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!

Porodica i zdravlje
PRESTANITE ODMAH! Grickanje noktiju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!
.

Nekontrolirano grickanje noktiju ili onikofagija može vašem organizmu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Jedna od najčešćih loših navika je grickanje nokata, a uz povećane količine stresa i tjeskobe ova praksa može postati sve intenzivnija
Međutim, to nije tako bezopasno kako se možda čini. Osim što na taj način unosite brojne bakterije s prljavim rukama, onikofagija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe. 

6

1. Infekcija kože
Dermatolozi tvrde da stalno griženje nokata često rezultira infekcijom kože ispod nokta. Bakterijska infekcija može uzrokovati crvenilo, oticanje prsta, a čak se i gnoj može početi nakupljati ispod površine nokta. Ovo se stanje mora liječiti oralnim antibioticima.

1

2. To može biti put prema artritisu ili nepokretnosti 
Bakterijske infekcije mogu se oteti kontroli i zaraziti zglobove na rukama. Jedna nehigijenska navika tako se može transformirati u ozbiljni septički artritis. Operacija je često jedini način da se ovo zdravstveno stanje riješi. Direktor medicinskog centra na Yaleu, doktor David Katz, otkrio je: "To može voditi do trajne nepokretnosti ili čak infekcije cijelog tijela koja može biti opasna po život."

2

3. Nokti vam se zauvijek mogu deformirati
Kronično grickanje noktiju dovodi do uništavanja tkiva ispod nokta, a ishod je trajna deformacija nokta. 'Grebeni' na noktima su horizontalne linije i simptom su da je nokat kratkoročno ili čak dugoročno prestao rasti. 

3

4. Moguće je da se pojavi herpes
Liječnici tvrde da postoji velika mogućnost da preko noktiju prenesete herpes. Ovaj je scenarij posebno vjerojatan, ako ste inače skloni zdravstvenim problemima s usnom šupljinom. 

4

5. Mijenja vam se i zagriz
Osim deformacija na rukama, može doći i do deformacije zagriza odnosno čeljusti. Ljudi koji grizu nokte stalno koriste iste zube i pokrete, a taj pritisak na zube može dovesti do trajne promjene zagriza. 

5

Prestanite gristi nokte uz pomoć neukusnog laka koji će vas odbijati od te navike, a pokušajte otkriti stvarni razlog zašto su vam ruke stalno u ustima. Često pomažu stres loptice i držanje nekog predmeta kada vam dođe želja za grickanjem.

NEPRIJATNOSTI KOJE VAŠE TIJEO RADI, A ZAPRAVO SU ZNAK DA STE ZDRAVI! Ovu su neke neugodnosti koje vam priređuje a jasan su znak ravnoteže organizma!

Ne propustite