Džaferović pozdravio odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a

Aktuelno
Džaferović pozdravio odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Istakao je da ta odluka predstavlja veoma značajan iskorak u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO, koji je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

Džaferović je rekao da je provedba godišnjih nacionalnih programa u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u potpuno u skladu sa svim ranije donešenim zakonima i odlukama Bosne i Hercegovina, stoga od institucija BiH očekuje da u saradnji s NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na optočinjanju provedbe prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Naveo je da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 28. septembra 2005. usvojila Zakon o odbrani, u čijem je članu 84. jasno i precizno navedeno: "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Također, dodao je da je u junu 2009. predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP).

- U Strategiji vanjske politike BiH koju je Predsjedništvo BiH usvojilo u martu 2018. navedeno je: "Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u BiH, omogućava da svi subjekti odbrane u BiH (u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti) nastave s provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani BiH" - naveo je Džaferović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

 

Ne propustite