ZNAKOVI KOJI NAS UPOZORAVAJU DA U ORGANIZMU IMA PREVIŠE ESTROGENA: Evo kako da uklonite višak

Porodica i zdravlje
ZNAKOVI KOJI NAS UPOZORAVAJU DA U ORGANIZMU IMA PREVIŠE ESTROGENA: Evo kako da uklonite višak
.

Estrogen je jako bitan hormon za ljudski organizam.  

Djeluje na rast grudi, dlačica, kao i na menstrualni ciklus. 

menstruacija

Osim toga, ima učinak na zdravlje mozga, koštanog sistema, ali i na razinu holesterola u krvi. 

Kod nekih osoba dolazi do povećane razine lučenje hormona estrogena u krvi, što za posljedicu ima pojavu određenih simptoma, kao što su povećanje tjelesne težine, opadanje kose, umor, nesanice, kao i usporeni rad metabolizma.

umor-zena

Kod nekih ljudi se pojavljuju simptomi poput problema sa štitnjačom, glavoboljom, čestim promjena raspoloženja, jakim bolovima u stomaku, problemima sa vidom.

Ukoliko se desi da imate ovaj problem, najbitnije je da prestanete unositi ksenoestrogen, a njega unosite putem raznih hemijskih proizvoda, koji nakon toga djeluju na estrogen.

estrogen2

Njega možete da pronađete u anti- beby pilulama, limenkama, raznim kozmetičkim preparatima, soji, kao i u plastičnim flašama.

VISOK NIVO ESTROGENA! Prepoznajte simptome porasta ovog hormona kod žena ali i kod muškaraca!

Bitno je i da na vrijeme i redovno obavljate nuždu, jer tako možete izbaciti nakupljeni estrogen i spriječiti da dođe do njegovog zadržavanja u organizmu.

voda

Također, preporučljivo je da uz svaki obrok uzimate salatu i da popijete oko dve do tri litra vode u toku dana. Još biste trebali da uzimate kiseli kupus, jagurt i hranu koja je obogaćena sa vlaknima.

Ne propustite