Delegacija BiH na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama

Bosna i Hercegovina
Delegacija BiH na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama
.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, kao nadležna osoba u ime Bosne i Hercegovine za sprovođenje Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, predvodit će državnu delegaciju na 24. konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (SOR 24), koja počinje sutra u Katovicama u Poljskoj.

Naglasila je da će okosnica tog skupa biti donošenje odluka kojim će se obezbijediti potpuna implementacija Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

- Paket za implementaciju dat će ovom sporazumu konačni oblik tako što će pružiti smjernice koje bi svaka pojedinačna zemlja trebalo da prati, kako bi osnažila svoje napore za zaštitu klime. Jednostavno govoreći: Bez Katovica, nema Pariškog sporazuma - rekla je Golić. 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, kao nadležni organ za klimatske promjene za BiH,  na radionici koja se organizuje u okviru Pomoćnog tijela za implementaciju, kako je saopćeno, predstavit će iskustva o toku izrade Drugog izvještaja o emisijama sa efektom staklene bašte u BiH. 

Golić navodi da se ove radionice organizuju kao nastavak procesa revizije i tehničke evaluacije dvogodišnjih izvještaja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

- Proces međunarodnih konsultacija i revizije Drugog izvještaja o emisijama, kao i prisustvo navedenoj radionici, značajno će povećati transparentnost predloženih mjera ublažavanja i njihovih efekata na smanjenje emisija, te unaprijediti proces izvještavanja prema Konvenciji UN o klimatskim promjenama, a time i naš doprinos borbi sa klimatskim promjenama – kazala je Golić, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Ne propustite