Francuski predsjednik: Ništa ne opravdava nasilje i vandalizam

Crna hronika
Francuski predsjednik: Ništa ne opravdava nasilje i vandalizam
.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da se talas nasilja i vandalizma u Parizu ne može ničim opravdati i da nema nikakve veze sa mirnim izražavanjem nezadovoljstva.


"Ništa ne opravdava napad na bezbjednosne snage, pljačku radnji, paljenje državnih ili privatnih zgrada, prijetnje pješacima ili novinarima, te skrnavljenje Trijumfalne kapije", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu, gdje je prisustvovao samitu G20.

On je istakao da su odgovorni za nasilje samo željeli da šire haos.

Makron je najavio da će sazvati sastanak sa ministrima čim se vrati u Pariz kako bi radili na odgovoru na nasilje.

Gradske vlasti Pariza saopštile su da je tokom današnjih protesta "žutih prsluka", koji se održava treći vikend zaredom, zbog povećanja taksi na gorivo, uhapšeno više od 200 ljudi.

Neimenovani policijski zvaničnici rekli su da su demonstranti iz patrolnog vozila u centru Pariza ukrali automatsku pušku.

Policija je ispalila suzavac, šok bombe i upotrijebila vodeni top tokom sukoba sa demonstrantima oko Trijumfalne kapije i nedaleko od Šanzelizea.

Demonstranti su postavili barikade u ulicama oko Trijumfalne kapije gdje su razbijali prozore na automobilima, zapalili više od deset vozila, uključujući i policijsko, kao i jedan restoran.

Ne propustite