POVEZANOST IZMEĐU PRIMJENE KONTRACEPCIJSKIH PILULA I VELIČINE GRUDI! Saznajte kako ova kontraceptivna metoda utiče na vaše tijelo!

Praktična žena
POVEZANOST IZMEĐU PRIMJENE KONTRACEPCIJSKIH PILULA I VELIČINE GRUDI! Saznajte kako ova kontraceptivna metoda utiče na vaše tijelo!
.
Kontracepcijske pilule sadrže hormone i mogu povećati veličinu grudi. Međutim, efekt je obično samo privremen
 
Dva primarna hormona prisutna u većini tipova kontracepcijskih tableta su:
estrogen, ženski spolni hormon
progestin, sintetska inačica progesterona, ženskog spolnog hormona
 
Tijelo proizvodi estrogen i progesteron. Tijekom menstrualnog ciklusa, razine se oslobađaju, a to može uzrokovati promjenu tkiva dojke. Estrogen je također hormon koji je prvenstveno odgovoran za razvoj grudi tijekom puberteta.
Kada počnete piti kontracepcijske pilule, razine tih hormona rastu, a to može dovesti do povećanja veličine grudi. Međutim, veličina grudi može se vratiti na normalno nakon nekoliko mjesečnih ciklusa ili nakon što osoba zaustavi uzimanje pilule.
1
Mogu li kontracepcijske pilule utjecati na veličinu grudi i kako?
Kontracepcijske tablete mogu povećati veličinu grudi. Razine estrogena i progesterona se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa, što može uzrokovati promjene u tkivu dojke. Možete osjetiti da su vam dojke nježne ili bolne.
Mnoge tablete sadrže iste hormone, estrogen i progestin, što je sintetički oblik progesterona. Početak uzimanja pilule može potaknuti grudi da rastu. Međutim, bilo koji porast veličine obično nije velik.
3
U roku od nekoliko mjeseci od uzimanja pilule, grudi se obično vraćaju na normalnu  veličinu. To se obično događa i ako prestanete piti tablete.
Postoji još jedna veza između pilule za kontrolu rađanja i povećanja grudi. Kada započnete piti tablete, promjene razine hormona mogu uzrokovati da tijelo zadrži tekućinu. To može učiniti grudi oteklima.
6
Kada je zadržavanje tekućine odgovorno za veće grudi, vjerojatno ćete primijetiti da se veličina grudi vraća u normalu tijekom tjedna dok ne uzimate aktivnu "tabletu". Tijekom tog tjedna, dobit ćete mjesečnicu.
4
 
Možete li dobiti kilograme kad pijete kontracepcijske pilule?
Dobitak težine je nuspojava mnogih tableta za kontrolu rađanja. Kao i moguće povećanje veličine grudi, bilo koja težina je obično blaga. U 2014. godini, istraživači su objavili pregled 49 ispitivanja. Pokušali su pronaći uzročnu vezu između težine i oblika kontracepcijskih pilula koje su sadržavale i estrogen i progesterin. Istraživači su otkrili da ove tablete nemaju značajnog utjecaja na težinu.
Ako počnete uzimati pilulu i primijetite manji dobitak težine, to je zbog toga što su hormonske promjene uzrokovale da tijelo zadrži tekućinu.
5
 

Ne propustite