VJEŽBA ZVANA "VAKUM ZA STOMAK": Stešite struk za dvije sedmice! (VIDEO)

Praktična žena
VJEŽBA ZVANA "VAKUM ZA STOMAK": Stešite struk za dvije sedmice! (VIDEO)
.

Ravan stomak i jaki trbušni mišiću su želja mnogih dama. Pred Novu godinu svi razmišljaju o izgledu, stoga vam predstavljamo vježbu koja će vam za dvije sedmice "ispeglati" stomak.

Za ravan stomak ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj "omraženih" trbušnjaka. Naime, pronašli smo najlakšu vježbu za postizanje ravnog stomaka, a što je najbolje, fitnes stručnjaci tvrde da je i djelotvornija od tako teških trbušnjaka.

Kad najatraktivnija voditeljica prognoze objavi fotku iz kreveta muškarcima nije dobro: Svi gledaju, ne trepću

stomak

Tajna ove vježbe koja se naziva isisavanje stomaka ne može biti jednostavnije – samo morate pravilno disati.

U ovoj vježbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije, objašnjava Rič Sturla, lični trener u britanskom centru za zdrav život.

Ako ovu vježbu radite pravilno, ojačaćete cijeli središnji dio tijela te stabilizovati kičmu što će ukloniti bol iz donjeg dijela leđa i poboljšati vam držanje. Ovakva tehnika dubokog disanja i "isisavanja" vazduha iz stomaka deo je pilatesa i joge, ali možete je raditi odvojeno od tih vrsta vježbe.

stomak

1. Čim se probudite (idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu) legnite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima položenima na dušek.

Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite da "prilijepite" uz kičmu, prenosi portal "Zadovoljna.hr". Što više uvučete stoma to će biti jača kontrakcija i djelotvornost ovog pokreta.

2. Zadržite uvučen stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete produžite trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite 3 do 5 puta.

stomak

3. Kada ste spremni za težu verziju "isisavanja" stomaka, radite vježbu klečeći na koljenima i dlanovima, sjedeći ravno u stolcu ili na lopti za pilates.

4. Nakon određenog vremena vježbanja stomak ćete moći držati "uvučenim" dok sjedite ili stojite tokom cijeloga dana.

Ako ovo vježbu izvodite pravilno i redovno, zdravo se hranite te radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete vidjeti i osjetiti već za 2 sedmice, kaže Sturla.

Ne propustite