Gitarista Mirza Hatunić objavio svoj prvi spot

Bosna i Hercegovina
Gitarista Mirza Hatunić objavio svoj prvi spot
.

Mladi sarajevski gitarista Mirza Hatunić predstavio je svoj prvi spot za kompoziciju Serenata Espanola. Riječ je o djelu za klasičnu gitaru španskog kompozitora Joaquina Malatsa (1872-1912). Spot je snimljen prema ideji i želji izvođača da, osim vlastitom interpretacijom, ambijent muzike dočara i vizuelno. 

Za realizaciju Hatunićeve zamisli, zaslužna je ekipa Triljud produkcije, koju čine Alida Kurtović i Mirnes Rašljanin, a u procesu snimanja učestvovala je i Jasmina Babić. Spot je objavljen pod okriljem Hayat Productiona.  


Prema Hatunićevim riječima, Serenata Espanola je jedna od značajnijih kompozicija iz njegovog repertoara, te se realizacija prvog spota može posmatrati kao refleksija cjelokupnog dosadašnjeg rada ovog mladog muzičara na polju klasične muzike, ali i kao dobra smjernica ka daljem razvijanju i usavršavanju.

img-c8d404378e41de62a5ab334597767087-v

Mirza Hatunić (1996.) je jedan od najtalentiranijih bh. gitarista mlađe generacije. Gitaru je počeo svirati sa devet godina, a svoje prve muzičke korake napravio je u Osnovnoj muzičkoj školi Novo Sarajevo PO Ilijaš. Obrazovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo na Odsjeku za gitaru, u klasi Belme Tuzović-Mujkić. Od 2015. godine student je Muzičke akademije u Sarajevu, gdje je trenutno završna godina na Odsjeku za gitaru, u klasi doc. mr. Đani Šehua. 

img-24b03b365975086fd8d9ed924f910f09-v
Kao učesnik federalnih takmičenja učenika i studenata muzike višestruko je nagrađivan. Osim toga, održao je nekoliko solističkih koncerata širom Bosne i Hercegovine, te je nastupao na festivalu Sarajevska zima 2014. godine.  

Neki od značajnijih projekata u kojima je učestvovao su dokumentarni film Sredinom, posvećen Dini Merlinu, u produkciji Al Jazeere Balkans, te kratkometražni film Places u režiji Isabel Isaaccura (Venecuela).

img-615e33eab8cf8169e5151a438d5b311b-v
Usavršavao se na brojnim seminarima i masterclassovima sa svjetski priznatim profesorima gitare i muzike kao što su: Alexander Swete (Austria), Thomas Offermann (Njemačka), Marco Socias (Španija); Per Paalsson (Danska), Jesper Sivbaek (Danska), Christopher Ladd (SAD), Margarita Escarpa (Španija), Xhevdet Sahatxhija (Hrvatska), Andrea Vettoretti (Italija), Darko Karajić (Srbija), Predrag Stanković (BiH), Sanel Redžić (BiH), Mak Grgić (Slovenija). 

Sa dvadeset godina počinje raditi kao nastavnik gitare, te se pokazao kao sjajan pedagog koji uspješno prenosi znanje i iskustva najmlađim. 

(Novi.ba)

Ne propustite